De grootste tuin lifestyle beurs ter wereld kijkt terug op een succesvol 2022. Na tientallen jaren in september te zijn gehouden en na een corona pauze van twee jaar werd spoga + gafa 2022 in juni gehouden in 10 hallen en werd het online platform van de beurs gelanceerd. Juni bevalt inmiddels zo goed dat de beurs dit jaar wordt gehouden van 18 tot en met 20 juni in Keulen.

Voorafgaand was er een digitaal evenement in oktober vorig jaar waar 40.000 beslissers uit de branche op afkwamen. Het thema was BBQ Deep Dive, met een voorbeschouwing op het komende barbecue seizoen. Dat de editie van dit jaar een succes gaat worden ziet de organisatie aan het aantal toegangskaarten dat nu al is besteld. Dat zijn er nu al meer dan in 2022. Dit hangt damen met de terugkeer van deelnemers en bezoekers uit Noord-Amerika en Azië. En de goede feedback op de editie van 2022, zo stelt de beursorganisatie.

Het centrale thema van deze editie is Social Gardens-Plekken voor ontmoetingen. “Of men nu gemeenschappelijk tuiniert, feestviert in de tuin of er ontspant: tuinen, balkons en terrassen, maar ook tuincentra en bouwmarkten, zijn ontmoetingsplekken voor families, vrienden en buren. We zijn benieuwd hoe de exposanten dit thema gaan invullen en hoe zij deze functie van de tuin zien: van tuingereedschap voor kinderen tot volledig ingerichte outdoor kitchens tot iets als tool sharing”, aldus Stefan Lohrberg, directeur van de beurs. “Duurzaamheid blijft hoe dan ook een belangrijk thema voor de branche en wij willen daarbij voor de deelnemers en de bezoekers een podium zijn dat de richting aangeeft.”

De focus ligt ook opnieuw op de barbecue in de hallen 7 en 8. Meer deelnemers, aangetrokken door het succes van 2022 en de bezoekers van over de gehele wereld. Live cooking dus, wederom, en dat spreekt de bezoekers aan: gratis hapjes! Ook het outdoor meubelsegment is weer sterk vertegenwoordigd in Keulen, ondanks de levertijdenproblematiek van vorig jaar. Op 900 vierkante meter staan de exposanten voor deze sector opgesteld. Naast merken als Glatz, Doppler en Kettler staat hier ook een paviljoen van de leden van DOFAS: Dutch Outdoor Furnishing Association, in goed Nederlands). Met merken als Apple Bee, LIFE Outdoor Living en 4SO.

Wat is er nog meer te zien? Speelgoed voor in de tuin, plantenbakken in alle formaten en uitvoeringen, de leden van de EFSA (European floral and lifestyle suppliers association) presenteren zich, tuingereedschap van Bosch en Merotec en niet onbelangerijk: twee dagen voordat de beurs begint is er een DIY conferentie van alle grote bouwmarkten in Duitsland en deze inkopers zullen zeker naar Keulen komen. Als dat geen goed teken voor deze editie is! Met als toetje een Garden Party op zondagavond met uitzicht op de Rijn en de Dom. Dat wordt leuk!

www.spogagafa.de