Van 3 tot en met 6 november vindt de Meubelbeurs Brussel 2019 plaats en wat is een beurs zonder visie op de toekomst? In dit geval een visie op een aantal menstypen binnen jongere generaties, toch de toekomstige klanten voor de exposanten. Brussel presenteert de Essentialist, de Spiritualist en de Energiekeling.

Deze typen zijn gesignaleerd door Art Director Siegrid Demyttenaere als antwoord op de vraag: hoe gaat het met je? De Essentialist zoekt naar harmonie met de natuur en wil bewuster leven in evenwicht met de omgeving. Het interieur moet niets overbodigs bevatten, dit is alleen maar onnodige ballast. De natuur is de ultieme designer. Liever dingen zelf kweken dan kant en klaar aanschaffen. Een Japans of Scandinavisch ingetogen minimalisme kenmerkt de smaak van de Essentialist (en een stuitend gebrek aan zelfrelativering, maar dit terzijde…)

De Spiritualist zoekt naar diepere betekenis in symbolen, fantasie en mystiek. De typische role playing gamer met een geek interesse voor fantasy en rituelen als ontsnappingsmechanisme aan de harde, cynische wereld waar alles draait om materialisme en status. Collectief mystiek escapisme als antwoord op een  ecologisch en geopolitiek geteisterde wereld, een op zich begrijpelijke en herkenbare houding (al lost deze struisvogelhouding ook niets op, maar dit terzijde). Deze groep heeft wat betreft het interieur aandacht voor authentieke, etnische of folkloristische details met een lange geschiedenis (al dan niet recent bedacht).

De Energiekeling is commercieel gezien de meest interessante groep voor de exposanten in Brussel: hyperconnected, zeer bezig met wat anderen van hen vinden en dus constant op zoek naar de laatste statussymbolen binnen de groep waar men bij wil horen. Felle kleuren, opvallende contrasten (ook in materialen), energiek, springerig, oppervlakkig, snel afgeleid, impulsief. Zeer gericht op een groot (online) publiek, maar ook bezig met hergebruiken en upcyclen want een Energiekeling komt misschien labiel en aandachtsziek over, maar is niet dom: grondstoffen raken op en hergebruiken is dus noodzakelijk en vanzelfsprekend.

Vanuit een heel andere hoek meldt de Meubelbeurs Brussel dat er nieuwe exposanten zijn te bewonderen in november: Per/Use, Fusion Tables, Aerre Italia, Kermes Divani, Loddenkemper, Actona Company en Sits zijn slechts enkele namen van nieuwkomers. De volledige exposantenlijst wordt in september online gezet.