“We staan dicht bij onze klanten.”

Groothandel Koopmans Meubelen heeft zijn showroom in het Meubelhart Beusichem. De fabriek is zeven kilometer verder in Geldermalsen. Directeur Nico Satter vertelt over zijn familiebedrijf. Uit China worden meubels geïmporteerd t.b.v. het lagere segment. In Polen en Oekraïne wordt geproduceerd en in Geldermalsen worden meubels bewerkt en onder andere gespoten.

Opa en Oma
De groothandel is ruim veertig jaar geleden opgericht door Opa en Oma Koopmans. Zij zijn nu 87 en 80 jaar oud en nog steeds sterk betrokken bij het bedrijf. De directie wordt gevormd door zoon Dirk en schoonzoon Nico Satter. Hun zonen Dico (28 jaar) en Dennis (19 jaar) werken ook in het bedrijf. Inclusief acht medewerkers werken er in Nederland dus 14 mensen in het bedrijf.
Wij zijn in gesprek met Nico Satter: “Opa en Oma zijn indertijd begonnen met eet- en salontafels. Daar is het bedrijf groot mee geworden. Later zijn daar stoelen en kasten bij gekomen. In totaal zijn er zo’n 600 modellen. We hebben een eigen spuiterij met zo’n veertig kleuren. Dat is echt de kracht van het bedrijf. Onze nieuwe lijn heet Dutch Oak Style, een lijn met een goede kwaliteit-prijs-verhouding en 40 kleuren. Dat loopt heel goed.”

Wij vragen ons af of de jonge generatie – Dico en Dirk – al bij Nico en Dirk in hun nek hijgen. Nico: “Natuurlijk. Vooral voor de toekomst is het goed dat ze er zijn. Maar ze moeten het ook leuk vinden en zij motiveren ons ook wel een bepaalde kant op te gaan. Ze doen het met hart en ziel, en zo hoort het. Achterover leunen is er niet bij. ”

Showroom
Aanvankelijk exposeerde Koopmans Meubelen in Utrecht, later in Nieuwegein en nu al weer tien jaar in Beusichem. Nico: “We hebben er een mooie ruimte van 460m2. Het is echt onze permanente showroom en het is maar 8 km rijden. Ook de sfeer met de andere bedrijven daar, staat ons heel erg aan.”

Heeft het bedrijf last van de huidige moeilijkheden als corona en vertragingen in de levering van grondstoffen? Nico: “Die grondstoffen valt heel erg mee, al hebben we wel prijsstijgingen. En gelukkig hebben we ook geen corona gevallen, maar we merken uiteraard wel dat de winkels nu al een tijd gesloten zijn. De orders van december zijn we nu aan het uitleveren, maar straks in maart en april zal er misschien een gat gaat vallen. We hopen dat de winkels dan weer open zijn. Het voorjaar 2020 is heel positief verlopen. We hebben echt een heel druk jaar gehad met 15% omzetgroei. Maar hoe zal dit jaar gaan? Zullen mensen hun centen nu gaan uitgeven aan vakanties? We weten het nog niet. Het is moeilijk in te schatten waar het dit jaar heen zal gaan.”

 

‘Onze nieuwe lijn heet Dutch Oak Style’

Plastic afval
Hoe kijkt Nico aan tegen de toekomstige gewenste veranderingen, zoals een circulair gebruik van de grondstoffen? Nico: “Het hout dat wij gebruiken wordt heel verantwoord gewonnen. Voor iedere boom die neergehaald wordt, wordt een andere boom gepland. Zo ontstaan er hele nieuwe bossen. Maar ik vraag me weleens af: kunnen we niet iets doen aan alle plastic afvalstromen? Alle meubels worden in plastic vervoerd en dat geeft een megaberg afval. Wie in de branche heeft hier een goed idee voor? Wie wil voorloper zijn? We willen het allemaal wel, maar nog niemand steekt zijn nek uit. We realiseren ons allemaal uiteraard dat dit alleen kan tegen een bepaalde prijs.”

In Vakblad Interior Business Magazine kreeg Nico een compliment van zakenpartner Potz. Nico: “Ja, dat was heel aardig. We zijn een familiebedrijf en we staan dicht bij onze klanten. We hebben vier agenten die de weg opgaan, maar ik zit zelf aan de telefoon. Onze klanten zijn geen nummer. Toen ik indertijd met dit werk begon, heb ik eerst op de vrachtwagen gereden. Toen ik daarna naar de beurs ging, wist ik al precies wie onze klanten waren. Zo gaat. We maken graag een praatje met onze klanten. We kennen ze echt en we luisteren goed naar hen.”

Kwaliteit China goed
Groothandel Koopmans Meubelen heeft zijn klanten in Nederland en België. Nooit Duitsland overwogen? Nico: “Dat past niet zo bij ons. Daar zijn we niet zo op ingericht. Groei is goed, maar niet ten koste van alles.” Met de corona hebben we veel ellende gekregen vanuit China. Denkt de directie van Koopmans Meubelen met China handel te blijven drijven? Nico: “Het gaat best goed met de kwaliteit die we uit China krijgen. Daar zijn we wel tevreden over. We werken nu met drie fabrieken daar. Nogmaals: de kwaliteit is goed, al rijzen de prijzen tegenwoordig wel de pan uit.”

Inkoopdagen in april bezoeken en alvast voorregistreren? Of meer informatie over de exposanten in Beusichem? Klik dan hier.

 

Dit artikel is begin maart gepubliceerd in Interior Business Magazine. Nog geen abonnement? Mail linda@businesscontentmedia.nl