Vorig jaar vierde Koopmans Meubelen haar 40-jarig jubileum met een kortingsactie die goed aansloeg bij winkeliers en consumenten. Dit voorjaar borduurt het bedrijf uit Geldermalsen voort op deze succesvolle actie. Daarnaast scoort Koopmans Meubelen met een driesporen strategie: import uit China voor het lagere segment, productie in Polen voor de consumenten die meer waarde hechten aan kwaliteit en onderscheid en Nederlands fabricaat voor de eiken meubels. Dico Satter van Koopmans Meubelen: “We gaan mee in de concurrentiestrijd met containergoederen uit China want het is een aanzienlijke markt. Maar met onze Poolse lijn maken we echt verschil voor de winkelier die zich wil onderscheiden.”

Dico werkt sinds 9 jaar bij Koopmans Meubelen, dat vorig jaar het veertigjarig bestaan vierde tijdens de najaarseditie van Meubelhart Beusichem. “Onze jubileumactie op de nieuwe lijnen die we in september presenteerden is goed aangeslagen. Dus trekken we de actie door naar deze voorjaarseditie van de beurs. Daarnaast breiden we de aantrekkelijk geprijsde lijn in salontafels uit met enkele nieuwe modellen.” Op de vraag welke kleuren in tafels het beste lopen voor Koopmans Meubelen op dit moment legt hij de huidige werkwijze in kleuren uit: “We selecteren de vijf best lopende kleuren en zetten deze op de winkelvloer. Onze ervaring is dat consumenten dan ook deze kleuren kiezen, eerder dan dat ze vragen om een afwijkende kleur. Dat scheelt voor ons weer in levertijd. Wat mensen het eerste zien kiezen ze uit, dat is echt wat we horen vanuit de winkels.”

De nieuwe tafellijn
Hij is zeer te spreken over de toepassing van opdik van hout als opdik laag van 2 cm op een massief eiken blad van 2 cm dik: “Het is een prima alternatief voor een massief eiken blad van 4 cm dik. Het houdt de prijs van de tafel een stuk lager waardoor de modellen bereikbaar zijn voor een brede groep consumenten. Met name jonge bewoners, die veel geld kwijt zijn aan de aanschaf en de hypotheek van hun woning, hebben gewoon minder te besteden dan een paar jaar geleden. Voor deze groep is onze nieuwe tafellijn perfect. We kunnen de modellen uit voorraad leveren.”

Onderhoud
Stalen onderstellen, met name in zwarte poedercoating uitgevoerd, blijven onverminderd populair bij tafels. De bladen hebben recent een ontwikkeling doorgemaakt, volgens Dico: “Was het een paar jaar geleden nog in de mode om grote noesten en scheuren in het blad te hebben, daar is men nu een beetje van teruggekomen. Er bleven toch redelijk veel voedselresten of gemorste dranken in de scheuren en noesten zitten die lastig te verwijderen waren. Een gladder oppervlak is eenvoudiger te onderhouden. Bij de eiken bladen blijft een glad, levendig en geborsteld oppervlak in trek.”

Kasten
Wat de kasten van Koopmans Meubelen betreft ziet hij dat melamine op dit moment de trendsetter is. Net als bij de tafels is massief eiken voor veel mensen te prijzig en ook hier is het een uitstekende optie wat betreft de prijs/kwaliteit verhouding.” De kleuren die goed lopen zijn vrijwel gelijk aan die van de tafelbladen. bruin, blank antiek mat, en de grijstinten doen het nog steeds goed.

Hij wijst op de kleinere woningen, en dus ook kleinere woonkamers, waar meer en meer consumenten mee te maken hebben. “De meubelen zijn de afgelopen jaren noodgedwongen kleiner geworden: tafels van 2.40 meter lengte verkopen we nog steeds heel goed, maar we merken dat er behoefte is aan kleinere maten. Kasten ook, dressoirs zie je al een stuk minder en de kasten die we verkopen worden steeds meer open. Een woonkamer is nu vaak een kastje, een TV meubel, een salontafel en een bank met eventueel een bijzettafel. En dan is het vol.” Waar minder op ruimte wordt beknibbeld is het TV meubel: schermen worden groter en de omlijsting dus ook.

Stoelen
Koopmans Meubelen laat in Polen produceren, wat met name bij de prijs/kwaliteit verhouding bij de stoelen uit de collecties opvalt: “Het niveau in Polen is hoog in afwerking en kwaliteit. Daar staat een prijs tegenover waarvoor we nog altijd niet in Nederland kunnen laten produceren, maar die wel hoger ligt dan in China. En de vraag naar containermeubelen uit China is groot. Veel mensen kopen eerder twee keer een zeer goedkope stoel die maar kort meegaat dan 1 keer een duurder model dat langer meegaat, zo is het nu eenmaal. Dus willen we die markt niet laten liggen en importeren we ook vanuit China. Maar het is eenheidsworst; er is totaal geen onderscheid en alles lijkt op elkaar. En zit er een keer een opvallend model tussen dat aardig loopt dan komt twee maanden daarna de eerste container binnen met imitaties. De markt in dit segment raakt snel verzadigd op deze manier, maar we willen er wel voor een deel van profiteren zolang het nog kan.” Wat dit ook in de hand werkt is dat winkels zelf containers gaan bestellen in China en deze meubelen rechtstreeks verkopen. Dico vindt het een logische ontwikkeling, maar betreurt het lef om zich te onderscheiden met betere kwaliteit en service, zoals bij de Poolse meubelen van Koopmans Meubelen: “Als winkelier zou ik eerder daarvoor kiezen: het oogt beter, is ook beter van kwaliteit en gaat langer mee.” Hij signaleert al enige tijd een lichte daling in de bestellingen van natuurleder als stoffering. “Ook hier geldt: de lederlook is een goed geprijsd alternatief voor veel mensen. Kwalitatief is kunstleer sterk verbeterd de laatste jaren, dus waarom niet?”

Toekomst
Hoe ziet Dico het komende jaar voor Koopmans Meubelen en de meubelbranche in het algemeen? “Ik denk dat de totale omzet voor ons en voor de branche ongeveer gelijk blijft aan die van 2019. De woningmarkt gaat niet heel erg veranderen: er komen weinig woningen bij en wat er bij komt is redelijk klein in afmetingen. Voor ons bedrijf zie ik dat we de stijgende lijn van voor de kerstperiode gaan doortrekken: we krijgen op dit moment veel orders binnen van wat we met de jubileum actie in de winkels hebben neergezet. De resultaten zijn eigenlijk nog beter dan verwacht. Maar dat is maar goed ook, want de duurdere, massief eiken tafels hebben een lichte terugval in orders en zo compenseren we dit weer. Dit zal trouwens voor alle aanbieders van massief eiken meubelen gelden, niet alleen voor ons: eiken is nu eenmaal een schaarse en daardoor dure grondstof. De nieuwe lijn van Koopmans Meubelen die te zien zal zijn in Beusichem zal zeker aanslaan, zo verwacht hij: “We borduren voort op onze succesvolle modellen. Never change a winning team.”

De voorjaarsbeurs in het Meubelhart Beusichem vindt plaats op 2/3 februari en op 10/11 februari.