Afgelopen vrijdag heeft Mobilux, het bedrijf achter de Franse meubelketen But, opnieuw een bod uitgebracht op de noodlijdende concurrent Conforama. Een serieus bod, volgens de directie van Conforama, maar nog steeds niet volledig betrokken. Met andere woorden: ze willen niet alle schulden op zich nemen.

Omdat het staatskrediet (PGE) nog steeds niet wordt toegekend door de Franse overheid is een overname door But nog steeds de enige weg voor de geplaagde keten en de schuldeisers om tot een oplossing te komen. De banken, tot nu toe weigerend om bij te dragen aan de PGE, zien de overname door But wel zitten en beraden zich op het verlenen van krediet voor een overname waarbij beide merken blijven bestaan binnen een intensieve samenwerking. Op deze manier zou zoveel mogelijk werkgelegenheid voor de medewerkers van Conforama worden behouden.

Zeer snel, vanaf begin juli, zouden de winkels van Conforama dan weer open moeten gaan. Maar dan moet het definitieve aanbod van Mobilux rond 23 juni binnen zijn bij de Conforama directie en worden ondertekend door beide partijen. En wat is nu de drijfveer achter deze tijdsdruk? Op het moment dat Mobilux en Conforama er uit komen zal de overheid alsnog doorkomen met de PGE. Want de banken hebben meer vertrouwen in Mobilux aan het roer bij Conforama dan Conforama zelfstandig overeind proberen te houden.

Blijft over de vraag van werkgelegenheid: uiteraard belooft Mobilux deze zoveel mogelijk te behouden, maar er zullen ongetwijfeld dubbele functies ontstaan waarbij medewerkers boventallig worden. De bonden houden hun hart vast.

Wordt wederom vervolgd.