Designbeurs OBJECT kijkt vooruit en vindt van 1 tot en met 4 juli 2021 opnieuw plaats in het HAKA-gebouw. Deze negende editie duurt maar liefst vier dagen lang. Ook verruimt de beurs de openingstijden, om zo voldoende mensen de gelegenheid te geven op verantwoorde manier te komen kijken. Het monumentale pand biedt alle ruimte om op veilige afstand de uitgebreide selectie aan design te bewonderen. Daarbij is er extra aandacht voor jong talent dat zich niet eerder heeft kunnen presenteren.

Investeren in creatief talent, juist nu
OBJECT is een uniek pop-up platform voor eigentijds design. Directeur en curator Anne van der Zwaag selecteert elke editie opvallende ontwerpen op het grensgebied van product, meubels, mode, sieraden, grafisch ontwerp en architectuur – van zowel gevestigde namen als aanstormende designers. Hierbij is veel oog voor innovatief materiaalgebruik en bijzondere kleurcombinaties. Alle ontwerpen zijn te koop en de makers zijn aanwezig om hun werk ter plekke toe te lichten. Van der Zwaag: ‘Voor een klein bedrag is het al mogelijk om iets unieks mee te nemen en zo te investeren in creatief talent. Juist nu is dit hard nodig.’

Zomerse sferen
Van der Zwaag kiest ervoor om alles in gereedheid te brengen voor een volgende editie van de beurs in de eerste week van juli. ‘Natuurlijk is dit spannend. Maar ik voel het als mijn plicht richting het culturele veld om er alles aan te doen om de beurs doorgang te laten vinden, op het moment dat dit verantwoord is. Daarom heb ik dit jaar heel bewust weer voor het HAKA-gebouw gekozen.’ – aldus van der Zwaag. Met 7.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte vormen de grote ruimtes van het Rotterdamse HAKA-gebouw een uitermate geschikte locatie om op afstand rond te kijken. Bezoekers kunnen online reserveren, opdat goed ingespeeld kan worden op de dan geldende richtlijnen.

Toch een podium
Ontwerpers hebben het afgelopen jaar veel nieuw werk gemaakt wat ze door omstandigheden nog nergens hebben kunnen presenteren. OBJECT wil designers toch een fysiek platform bieden waar ze liefhebbers en kopers kunnen ontmoeten. De beurs toont nieuw werk van bekende namen als Simone Post, Wild Animals en Bas Kosters, maar ook ontwerpen van nog onbekende designers als Athena Gronti en Julia Lok. Ook zullen verschillende galeries voor het eerst meedoen. Er valt deze editie heel veel talent te ontdekken. Van der Zwaag: ‘Met BIG ART hebben we aangetoond dat we op een veilige manier een verschil kunnen maken, we voelen ons geroepen om dit met OBJECT ook te doen.

Creatief mekka
Het HAKA-gebouw is opnieuw beschikbaar gesteld door Dudok Groep, de Dordtse vastgoedontwikkelaar die het rijksmonument ontwikkelt tot bruisend bedrijfsverzamelgebouw. De ligging van het pand aan de rand van het Vierhavensgebied maakt het de ideale uitvalsbasis om dit industriĆ«le deel van Rotterdam te ontdekken. Op steenworp afstand van het HAKA-gebouw is een groot aantal designstudio’s gevestigd, ook wel het Makers District genoemd. De locatie is zeer goed met de auto te bereiken en parkeren is in het Vierhavensgebied gratis.