Goed nieuws voor winkeliers. Nadat we vrijdag berichtten dat winkeliers niet in aanmerking komen voor de TOGS regeling, is zaterdagavond bekend geworden dat de TOGS-regeling is uitgebreid. Ook ondernemers in non-food komen nu in aanmerking.

Zaterdagavond meldt de Rijksoverheid:

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben hiertoe besloten op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten. “Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling”, aldus de bewindspersonen van EZK.

Eenmalige gift van 4.000 euro om eerste vaste lasten te kunnen betalen

Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie. Op rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling. De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart geactualiseerd.

Maatwerk bij criteria SBI-codes

Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl.

Wiebes en Keijzer laten weten: “Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is.’

Eerste reactie Inretail

Inretail reageert verheugd en benadrukt het succes van haar lobby: ‘Dankzij lobby van INretail kunnen ook ondernemers in de retail non-food vanaf maandag 30 maart 2020 gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), waarbij naast andere getroffen sectoren, ook retailers een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 netto ontvangen!’

Commotie

Na het slechte nieuws afgelopen vrijdag ontstond er veel commotie in allerlei geledingen van de branche. Winkeliers, maar ook hun leveranciers reageerden furieus en ontstemd en ventileerden via allerlei online kanalen hun onbegrip.

Hieronder de chique reactie van winkelier Corné van Waaij van Van Waay Interieurs:

Geachte minister Wopke Hoekstra afgelopen dagen waren wij zo trots op ‘onze’ regering.
Uw handelswijze riep bij mij echt respect op. Maar nu, hoe kunt u dit nu maken?
Laat u onze mooie ‘woon’branche in de kou staan?
Voor nu wens ik u een gezegende zondag toe.
Voor volgende week hoop ik betere berichten van u.
Hartelijke groet
Corné van Waaij

Inretail: vrijdag nog verbijsterd

Afgelopen vrijdag reageerde Inretail nog als volgt op het nieuws dat winkeliers niet in aanmerking zouden komen voor de TOGS-regeling:

“Het is verbijsterend dat ondernemers met mode, schoenen, sport en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Ze worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. Minister-president Rutte adviseerde heel Nederland nota bene: ‘blijf thuis’. Onderzoek van INretail toont aan dat omzetten sinds de corona uitbraak tot bijna nul zijn gekelderd.

Veel winkelondernemers voelen nu de economische noodzaak om hun winkeldeuren weer te openen. De branche heeft strenge brancheprotocollen opgesteld. Zij plaatst desondanks vraagtekens of het TOGS-nieuws past bij het veiligheidsbeleid van een ‘intelligente lock down’ van de overheid.

De non-food retail wordt zwaar getroffen door de impact van het corona virus. Maatregelen die de liquiditeitspositie van retailers verbeteren zijn keihard nodig.  Als de TOGS-regeling niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries EZ en Financiën een aantal branche specifieke oplossingen. Iedere dag worden bijvoorbeeld fashion en schoenencollecties minder waard. Een snel werkende oplossing kan niet langer op zich laten wachten.”

Jan Meerman: ‘geen lichtpuntjes maar zwarte sneeuw’

Ook Jan Meerman, directeur van Inretail, reageerde zaterdag op het slechte nieuws in zijn column:

”………..Nog nooit sprak ik zoveel ondernemers die tegen mij hebben gezegd: ‘Jan, dit is voor het eerst dat ik geen idee heb waar dit naar toe gaat, laat staan dat ik kansen zie voor mijn winkel’.  

Zelfs doorgewinterde retailers, die soms al veertig of vijftig jaar in het vak zitten, ras-optimisten, lijken even geen lichtpuntjes meer te zien, maar zwarte sneeuw.

Zoals deze: omdat je een ondernemer bent met een mode, schoenen-, sport- of woonzaak, krijg je geen eenmalige noodsteun van het kabinet van vierduizend euro, de zogenaamde TOGS-regeling. 

Alsof de bodem niet onder je bedrijf is weggeslagen………”

Maar gelukkig kunnen we wel een beroep doen op de NOW-regeling en zetten we alles op alles om deze zo snel mogelijk uit te laten keren.

Lees hier de hele column van Jan.

 

En zaterdagavond rond elf uur was daar dan toch goed nieuws.

Fijne zondag.