Het zal geen verbazing wekken dat de drukte in de winkelstraten en op de stranden de afgelopen week vanwege het mooie weer is toegenomen in vergelijking tot de week ervoor. In totaal was het vorige week 8,6 procent drukker dan de week ervoor. Dit meldt onderzoeksbureau Bureau RMC in haar periodieke rapportage.

Maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag was natuurlijk een spannende dag: niet alleen de horeca mocht, onder voorwaarden weer open, maar ook was er in Amsterdam de demonstratie tegen racistisch politiegeweld. Om met die laatste te beginnen: de drukte op de Dam nam met 51% toe ten opzichte van de week ervoor. De horeca deed ook goede zaken: zo was het op het Waagplein in Alkmaar, waar veel terrassen zijn, 66,8% drukker dan vorige week. De stranden waren ook in trek: het strand in Noordwijk bijvoorbeeld was twee keer zo druk als de week ervoor.

Elke dag vorige week was drukker dan dezelfde dag de week ervoor. De grootste toename in drukte zat overigens niet op Tweede Pinksterdag, maar op donderdag 28 mei: het was toen 34,1% drukker. Dit had een logische verklaring: de week ervoor was het Hemelvaartsdag en dat is traditioneel een rustige winkeldag. Maandag 25 mei was ook fors drukker, met een toename van 11,9%. Uiteraard is het overal nog steeds een stuk rustiger dan vorig jaar. Zo was diezelfde maandag nog wel 54,9% rustiger dan dezelfde dag in 2019.

Op de foto de Dam onder pre-corona omstandigheden.