Enkele dagen geleden is besloten om de Salon du Mobilier de Nantes, waarvan de laatste editie plaatsvons in 2017, nieuw leven in te blazen van zondag 14 tot en met dinsdag 16 februari 2021. Het zal gaan om een eenmalige poging, geen structurele terugkeer van deze meubelbeurs.

François Le Saint, de organisator van de beurs, voelt een sterke drang bij de (Franse en internationale) meubelindustrie en agenten om een beurs te houden ergens in de komende maanden. De historie van deze beurs, de keuze voor een provinciestad en het beurstereein in Nantes zouden moeten zorgen voor een veilige situatie wat betreft afstand houden en voorkomen van besmetting. Hij hoopt dat dit concept (eenmalig, ver weg van de grote Franse brandhaarden) aantrekkelijk zal zijn voor veel exposanten. Inmiddels weten we dat sinds gisteren in de grote steden in Frankrijk een avondklok geldt tussen 9 uur in de avond en 6 uur in de ochtend.

Hoe dan ook, 4 jaar na de laatste editie gaat de Salon du Mobilier de Nantes weer plaatsvinden. “Talloze fabrikanten, met name vanuit het buitenland, en inkopers hebben me gevraagd iets te verzinnen”, aldus François Le Saint. “Er is behoefte aan een moment van ontmoeting op grotere schaal binnen de sector. Het virus mag de economie niet volledig verlammen, maar persoonlijk denk ik dat de huidige hausse in de meubelbranche niet lang meer gaat duren. Op gegeven moment wordt het weer nodig om als inkopers en industrie samen opnieuw te bepalen wat er verkocht gaat worden en op welke manier. Daar is een beurs zoals deze de ideale plek voor.” Le Saint is ook voorzitter van de vereniging voor meubelagenten in het westen van Frankrijk en hij zegt dat na tien dagen rondvragen door de leden van zijn club het duidelijk werd dat er behoefte was aan een vakbeurs begin 2021. Ook bij fabrikanten die tot nu toe nog nooit in Nantes hadden gestaan. De hallen 1, 2 en 3 plus het Grand Palais op het beursterrein zijn nu gereserveerd voor de beurs in februari. Dat is meer dan tijdens de laatste edities.

Februari zou voldoende tijd moeten opleveren om het virus enigszins te bedwingen, is de gedachte achter het kiezen van een datum in deze maand. Maar met dit virus weet je het nooit, zoveel is duidelijk. Zeker in Frankrijk, waar het aantal besmettingen volop aan het stijgen is op dit moment. “Het is een ambitieus plan om weer een fysieke beurs te houden. Maar het is bedoeld als een hart onder de riem voor de branche, na het aflassen van alle najaarsbeurzen. We willen de branche echt helpen”, aldus Le Saint. Het is echt niet de bedoeling om de beurs in Nantes weer structureel op te tuigen; daarvoor waren de laatste edities te teleurstellend in bezoekersaantallen en handel, zo geeft hij toe. “Het is echt een eenmalige oppepper voor de branche zolang de andere beurzen in Frankrijk niet plaatsvinden. In samenwerking met het beursterrein, Exponantes, kan ik verklaren dat we er op het gebied van veiligheid helemaal klaar voor zijn om exposanten en bezoekers te ontvangen begin volgend jaar.” Exponantes organiseert op dit moment al andere door de lokale overheid goedgekeurde, veilige evenementen op het terrein, voornamelijk gericht op B2C waarbij doorgaans meer volk op de been is dan bij B2B beurzen. Le Saint herhaalt dat een provinciestad als Nantes minder verkeersdrukte kent dan een grote stad als Parijs of Lyon en makkelijker bereikbaar is, wat bij zou kunnen dragen aan een extra gevoel van veiligheid. De regio Loire Atlantique, waarvan Nantes de hoofdstad is, heeft tot nu toe minder besmettingen dan de grote steden, maar dat kan uiteraard zo veranderen. Op dit moment spreekt men van 1000 besmettingen per dag in de regio, voorheen waren dit er 5000 per dag.

We zullen zien of het doorgaat in Nantes. Op de foto Exponantes.