De 61e editie van de Salone del Mobilie Milano in de Rho Fiera Milano van 18 tot en met 23 april 2023 belooft weer veel nieuws en zal ingericht worden volgens een ander hallenplan dan gebruikelijk.

Er is veel energie gestoken in het opzetten van de komende editie van Euroluce (paviljoens 9-11 en 13-15). Deze deelbeurs die iedere twee jaar wordt gehouden krijgt een plattegrond die doet denken aan de initimiteit van historische Italiaanse steden maar dan met de nadruk op gemak en comfort voor de beursbezoeker. Deze nieuwe indeling komt uit de koker van studio Lombardini22. De nieuwe opzet bevat beleving en meerdere disciplines lopen lekker door elkaar heen. Er zijn workshops, lezingen en installaties bijelkaargebracht door Beppe Finessi en er zijn speciale gasten die hun opwachting maken. Formafantasma heeft ook bijgedragen aan het ontwerp van Euroluce met pleinen en speciale gastoptredens die vooruitlopen op de toekomst van de beurs als concept. Want ook in Milaan voelt men dat de wereld prima functioneert zonder grote interieurbeurzen, een gevolg van de pandemiejaren.  

Maria Porro, President van de Salone del Mobile.Milano: “Dankzij teamwork zal Euroluce transformeren naar een belevenis voor de bezoekers, met de mogelijkheid om producten van hoge kwaliteit te zien en aan te raken en om meer te leren over  de thema’s die leven in de wereld van de verlichting. Dit is met name gericht op inkopers, professionals en de design gemeenschap in het algemeen. Zie het als een dialoog tussen architectuur en design, een bron van inspiratie en verrijking voor de bezoeker. We zijn blij dat een aantal exposanten die dit ook zien zich heeft opgegeven voor de beurs.” Deze insteek gaat verder dan Euroluce, want zelfs de Salone moet zichzelf als beurs opnieuw gaan uitvinden. Zoals gezegd, ook in Milaan hoort men het in Keulen donderen. 

Na goed geluisterd te hebben naar de deelnemers, waarvan sommige na een afwezigheid weer terugkeren en andere hun debuut maken, steekt de Salone veel tijd en moeite in haar digitale platform en online service. De tijden van elkaar halfdronken bulderend op de schouders slaan en urenlang op een stand blijven hangen lopen ten einde: men wil snel en ongehinderd zien wat er te zien is en weer weg. Er is ook gesproken met 2.300 bezoekers van over de hele wereld en dit beeld kwam ook naar voren: alles dichter bij elkaar zetten en makkelijk erin en weer eruit. Snelheid boven familiariteit, kwaliteit boven kwantiteit. Het is een cultuuromslag waar met name de oudere Italiaanse heren in de branche enorm aan zullen moeten wennen.

“Ondanks de moeilijkheden die bekend zijn zal de houtverwerkende industrie 2022 afsluiten met een plus van 12 procent ten opzichte van 2021. De verkoop in ons thuisland steeg met 14,7 procent, de export steeg met 11 procent. De houtverwerkende industrie (inclusief meubelbouw) is goed voor een omzet van 4.58 miljard euro in 2022. Wij zullen de komende editie van de Salone dan ook gebruiken om dit succes te laten zien, inclusief de nieuwe formule van Euroluce Het gaat een zeer onzeker jaar worden en dit experiment gaat onze vitaliteit tonen”, aldus de President van mede-organisator van de beurs FederlegnoArredo, de branchevereniging voor de houtverwerkende industrie, Claudio Feltrin.

Tot slot, de SaloneSatellite gaat plaatsvinden in de Euroluce paviljoens op een nieuwe plek met extra aandacht voor designopleidingen onder de noemer Design School: Building the (im)possible. Process, Progress, Practice. Door het spotlicht op jonge designers in opleiding te richten wil deze deelbeurs het belang onderstrepen van deze opleidingen bij het trainen van de talenten van morgen.