Wanneer de volgende spoga+gafa van 16 tot en met 18 juni plaatsvindt in Keulen zal het centrale thema van deze beurs voor tuinbenodigdheden zijn: verantwoord produceren en verkopen door de Groene Branche voor een beter milieu.

Dit thema, Responsible Gardens – Verantwortungsvolle Gärten, is voor de grootste tuin- en barbecuebeurs ter wereld een aanknopingspunt voor actuele uitdagingen en ontwikkelingen die de branche tegenkomt. Daarmee is deze beurs ook een trendbarometer voor de branche. De organisatie achter de beurs, Koelnmesse, neemt ons mee in enkele trends en hoe we deze gaan terugzien op de beurs in juni 2024.

Outdoor Living: comfortabel en natuurlijk gevoel

De tuin heeft vele functies: ruimte om de vrije tijd door te brengen, ontmoetingsplek voor de familie en vrienden, plek om te ontspannen of om zich op te laden. Voor jong en oud moet de tuin een zo aangenaam mogelijke plek zijn. Functionele en eenvoudig te bedienen buitenmeubelen (of outdoor furniture in modern spraakgebruik), zonnenschermen en tuingereedschap met een verantwoord design: ergonomisch gevormde tuinstoelen en banken, plantentafels voor de kinderen, modulaire zithoeken voor ieder budget zijn maar enkele voorbeelden van wat er te zien zal zijn op dit gebied. Tegelijkertijd is er een behoefte aan natuurlijkheid in de tuin: tuinmeubelen met afgeronde, organische vormen en uit natuurlijke materialen als rattan, bamboe of echt hout waarmee terrassen en balkons een authentiek karakter krijgen. Metaal en kunststof worden meer en meer vervangen door natuurlijke materialen. Grassen en planten, bijen en vlinders zijn geliefde motieven bij accessoires zoals kussens, kleden of verlichting. Verticale beplanting maakt zelfs het kleinste balkon tot een groene oase terwijl hangplanten het interieur leefbaar maken.

Tuinverzorging: regionale gewassen en duurzaamheid

Ook de beplanting van de Groene Woonkamer (de tuin of het balkon) moet zo natuurlijk mogelijk zijn in deze tijd. De nadruk ligt op wilde gewassen uit de eigen omgeving (dus niet van vervuilend ver weg). Decoratief en goed voor de lokale biodiversiteit. Kruiden, fruit en groenten hebben ook steeds meer een plaats in de moderne tuin. Onderhouden met biologische mest en andere milieuvriendelijke producten. Het groeiende gevoel voor duurzaamheid komt in de tuin het meest expliciet tot uitdrukking. Ook hoe met water om te gaan in de tuin hoort bij dit duurzaamheidsbewustzijn. Hoe extremer het weer wordt, waarbij het steeds warmer wordt, hoe meer de beplanting hierop aangepast moet worden: warmtebestendige planten worden steeds populairder. Als neerslag steeds sporadischer wordt in het buitenseizoen dan zijn niet alleen planten die weinig water nodig hebben de sterren van de tuin of het balkon maar ook digitaal gestuurde, waterbesparende sproeisystemen. En vijvers als alternatief voor het waterverslindende klassieke zwembad, waarom ook niet.

Grills en BBQ: meer mogelijkheden en digitale precisie

Verantwoord design betekent meer gebruiksmogelijkheden, ook voor barbecues. Van Minutensteak (te mooi om te vertalen) en Pulled Pork tot Pizza kunnen moderne grills alles aan. Keramische grills hebben nog meer mogelijkheden: naast grillen ook koken, bakken en roken. Alle merken systemen laten zich probleemloos combineren en sommige modellen kunnen in een handomdraai verandere van een staande gril naar een tafelmodel. Verantwoord consumeren betekent ook verantwoord bereiden: elektrische grills zijn populair, vooral in de stad, want geen rook of stank voor de opeengepakte buren. De modellen van nu kunnen tot 500 graden Celsius gaan en alles wordt gaar met een druk op de knop. Ook compacte modellen voor op het balkon zijn in trek. Het stomen van groente, zelfs een pizzaoven is er als elektrisch model voor kleine buitengebieden. Met de app de temperatuur aansturen of een grill met een USB aansluiting voor het opladen van de telefoon. Zo wordt ouderwets Grillvergnügen (‘grilgenoegen’ klinkt toch minder mooi) ook ineens interessant voor de verveelde en snel afgeleide jeugd…

www.spogagafa.de