De beurzen Techtextil en Texprocess van Messe Frankfurt heeft de 15 winnaars in 8 categorieën bekendgemaakt van de Innovation Awards van dit jaar. Dit zijn pioniers op het gebied van textiel voor onder andere luchtvaart, de auto-industrie, geneesmiddelen en de bouw.

Alle 15 winnaars hier benoemen en toelichten is te uitgebreid maar textiel is een antwoord op vragen als hoe kan de oplopende temperatuur in steden bedwongen worden dankzij textiel? Hoe kunnen vliegtuigen beter worden gerecycled? Wat kan helpen bij de strijd tegen septicaema (een vorm van bloedvergiftiging)? Hoe kunnen CO2 emissies in de bouwsector worden verminderd? Hoe kan de circulariteit van textiel worden verhoogd? Het antwoord is dus: technisch textiel zoals dit te zien zal zijn vanaf volgende week in Frankfurt.

“Vernieuwingen in de textielindustrie zorgen voor totaal nieuwe toepassingen: nieuwe materialen, processen en producten geven een impuls aan de industrie: wat eerder ondenkbaar was kan nu, dankzij de knappe koppen in de textielindustrie. Daarom zijn we er trots op dat we deze awards mogen uitreiken”, zo zegt Sabine Scharrer, Director Brand Management Technical Textiles & Textile Processing, Messe Frankfurt.

We pakken er twee winnaars bij: zelf koelend textiel dat het effect van klimaatverandering bestrijdt en een volledig recyclebaar alternatief voor leer. Wat de eerste betreft, het gaat hierbij om een coating  van het Duitse instituut voor textiel- en vezelonderzoek Denkendorff (DITF). Deze laag werkt niet als een zonnebril of een zonnescherm die indirect de zon blokkeren maar het koelt het textiel daadwerkelijk af door niet alleen zonlicht te weerkaatsen maar ook de hitte los te laten. “Onze tests laten zien dat het textiel afkoelt tot onder de omgevingstemperatuur”, aldus Cigdem Kaya van DITF. Volgens hem is de vraag naar afkoeling in steden met 23 procent gestegen tussen 1970 en 2010 en tot nu toe waren het air conditioning en ventilators die voor afkoeling moesten zorgen. Maar dat kost veel energie: wel 10 procent van de totale globale consumptie van elektriciteit. In 2050, zo voorspelt het International Energy Agency, zal air conditioning nummer twee zijn als energieverslinder. “Textiel dat zelf afkoelt zonder stroom kunnen een alternatief zijn voor gebruik bij gevels en op daken om gebouwen af te koelen”, aldus Kaya.

Biotech start-up Revoltech is ook een award winnar in de categorie New Concept: hun product LOVR (wat staat voor Leather-like, platic-free, vegan, residu-based) is volgens het bedrijf circulair en gemaakt van hennepvezels. Vegan alternatieven voor leer hebben vaak twee problemen, zo stelt Lucas Fuhrmann van Revoltech: “Of ze zijn niet helemaal gebaseerd op planten en bevatten oliehoudende substanties of ze groeien in laboratoria en zijn niet geschikt voor toepassing op grote schaal. LOVR is volledig afbreekbaar en geschikt voor toepassing op grote schaal.”Het materiaal wordt al toegepast voor schoenen en in een concept car van autofabrikant KIA. Andere autofabrikanten willen het gaan toepassen voor de stoffering van stoelen, interieurs van auto’s en in kleding. “Deze award is een grote erkenning voor ons onderzoek en een stimulans om verder te gaan met ons pionierswerk”, aldus Fuhrmann.

Een overzicht van alle winnaars is te vinden op techtextil.messefrankfurt.com en texprocess. messefrankfurt.com

De beurzen worden gehouden van 23 tot en met 26 april aanstaande in Frankfurt.