Uit de ‘Hangmatten Marktmonitor 2023’ blijkt dat met name lichtgewicht, opvouwbare en inklapbare hangmat(-standaarden) erg in trek zijn. Ook is de waterhangmat populair geworden. Dit jaar zijn de kleuren roze en wit in de mode. Hangmatten van Fatboy staan alle jaren op de eerste plaats van de merken en bedrijven top-10 van meest gezochte hangmatten.

Een hangmat is een stuk stof of ander materiaal dat aan beide uiteinden is opgehangen, meestal tussen twee bomen, palen of andere stevige structuren, om een comfortabele plek te creëren om te ontspannen of te slapen. Hangmatten zijn al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt als draagbare slaap- en rustplaatsen. Ze bieden een aantal voordelen, zoals comfort, koelte en een verhoogde luchtcirculatie in vergelijking met slapen op de grond. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, materialen en maten. De Hangmatten Marktmonitor 2023 geeft inzicht in de markt voor hangmatten. Zo is in beeld gebracht waarvoor men een hangmat zoekt, en welke productkenmerken van belang zijn en qua aandeel groeien of krimpen.

 

<< Alle jaren staat Fatboy op de eerste plaats van de jaarlijkse ranglijst van aanbieders. In het jaar 2022 heeft Action de tweede plaats overgenomen van Ikea en Vita5 kwam in dat jaar de top-10 binnen op de zesde plaats <<

 

Marktdata.nl heeft het Nederlandstalige zoekverkeer over hangmatten in Google onderzocht over de afgelopen vier jaar (juli 2019 t/m juni 2023) in Nederland. Eerst is er een database samengesteld van alle zoekopdrachten die aan hangmatten gerelateerd zijn. Hiervoor zijn alle data verzameld van, volgens het algoritme van Google, gerelateerde zoektermen op het gebied van hangmatten, zoals alle soorten hangmatten. Al deze databestanden zijn met elkaar ontdubbeld en hieruit is een database voortgekomen met statistieken over meer dan 3,3 miljoen zoekopdrachten en meer dan 1.000 verschillende zoektermen.

Omdat de consument internet meer en meer gebruikt in de oriëntatiefase, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen van consumentenbehoeften. Het meten en monitoren van het online zoekverkeer levert objectieve informatie over waar de consument in is geïnteresseerd, naar zoekt en welke behoefte men heeft.

Het zoekvolume kan niet zonder meer naar exacte verkoopcijfers worden vertaald maar het levert wel concrete informatie over de (veranderende) consumentenbehoefte en de populariteit van specifieke soorten, en kenmerken van, hangmatten.

Lichtgewicht, opvouwbaar en inklapbaar in de lift
De afgelopen paar jaar blijkt dat lichtgewicht hangmatten en standaarden een groeiende belangstelling genieten. Daarnaast zoekt de consument in toenemende mate naar opvouwbare en inklapbare hangmatstandaarden. Sinds augustus 2022 is overigens ook de waterhangmat erg populair geworden.

Zwart en wit meest gezochte kleuren
Ruim een kwart van het zoekvolume met aanduiding van een bepaalde kleur heeft betrekking op zwart. Op de tweede plaats staat wit met een aandeel van 20,9 procent in het zoekvolume. De nummer drie is groen, welke 9,4 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

Kleurentrend 2023: roze en wit
Middels een intelligente extrapolatie van de big data toont het onderzoeksrapport tevens de kleurentrends voor het jaar 2023. De kleuren wit en roze hebben een sterke uitgangspositie; zowel de relatieve groei als de relatieve groeiversnelling is voor deze kleuren relatief sterk van de onderscheiden kleuren.

Fatboy favoriet
Over de afgelopen vier jaar is Fatboy de meest gezochte aanbieder (merken en bedrijven) op het gebied van hangmatten. De top vijf wordt gecompleteerd door Ikea, Action, Lidl en Luilak. Daarna volgt een lange lijst met andere aanbieders van hangmatten. Alle jaren staat Fatboy op de eerste plaats van de jaarlijkse ranglijst van aanbieders. In het jaar 2022 heeft Action de tweede plaats overgenomen van Ikea en Vita5 kwam in dat jaar de top-10 binnen op de zesde plaats. De sterkste stijgers in de afgelopen vier jaar zijn Action, Tropilex en Vita5.

Bron: Hangmatten Marktmonitor 2023