De Salone del Mobile is vandaag van start gegaan in Milaan en vele Nederlandse bedrijven tonen er hun nieuwste meubelen, verlichting en andere producten voor het interieur. Artifort is een Milaan veteraan en presenteert dit jaar vier nieuwe modellen, waarvan er een een heruitgave is: de bekende 416. Voor de nieuwe modellen werkte Artifort’s art director Khodi Feiz samen met ontwerpers als Patrick Norguet en Luca Nichetto.

Naast de 416 zijn de nieuwe modellen de Jima stoel, de Clarion tafel en de Pala Giro fauteuil. De 416 (ontwerp van Kho Liang Ie) stamt uit 1960 en is een voor die tijd revolutionaire combinatie van harde en zachte materialen die de tand des tijds zeer goed heeft doorstaan. Een tijdloze modulaire bank, met andere woorden. De Jima is een opvallende eetkamer/vergader stoel met strakke lijnen voor thuis en op kantoor. Norguet ontwierp de rug van de stoel als een vloeiende lijn die via de leuningen naar onderen doorloopt. Er zijn drie uitvoeringen: een vierpoot, een draaibare star-base en een in hoogte verstelbare vijfpoot.

Clarion is een tafel met klaroenheldere lijnen op een of twee trompetvoeten en ideaal als vergader-, eetkamer-, sta- of bistrotafel. Afmetingen, kleuren en afwerkingen zijn er in vele varianten. Pala Giro (afgebeeld) is van Luca Nichetto en is een moderne draaistoel met een schijfvoet die ook een tijdloze uitstraling heeft.

Artifort staat op de beurs (9-14 april) in hal 16, stand E 26.