Welkom in Brussel

Onze wereld is in hoge mate digitaal geworden. We laten ons inspireren en shoppen steeds meer op internet. Het einde van de vakbeurs werd al meermaals aangekondigd. Toch heeft een vakbeurs nog zin. Het is hét moment voor de meubelhandel om de nieuwste collecties voor het komende meubeljaar allemaal samen op één plek te zien en te vergelijken, langs te gaan bij je vaste leveranciers en ontdekkingen te doen bij nieuwe. Voor de fabrikanten is directe feedback krijgen van aankopers niet te vervangen door digitale communicatie. Zij kunnen zo nodig hun nieuwste ontwerp nog wat bijsturen voor het wordt gefabriceerd. Voor zowel bezoekers als exposanten is het direct menselijk contact, een sector die samenkomt voor een jaarlijkse ontmoeting erg belangrijk. Die ontmoetingen faciliteren en de bezoeker inspireren, dat is nog altijd de voornaamste functie van een vakbeurs.
Een relevant commercieel aanbod in een aangename omgeving, dat is al jaren het handelsmerk van de Meubelbeurs Brussel. Laten we met het eerste beginnen. Om als aankoper efficiënt de beurs met zo’n 300 exposanten verdeeld over 7 hallen te bezoeken zijn er verschillende opties. Ten eerste is de Meubelbeurs ingedeeld in verschillende segmenten, volgens de stijl die de fabrikanten aanbieden. Ben je op zoek naar hedendaags modern meubilair? Dan is City in hallen 3, 4 en 5 waar je je bezoek begint. De fine fleur van de Belgische meubelindustrie toont zich trots in de imposante hall 5, sterke internationale fabrikanten vind je in hallen 3 en 4. Mag het nog iets strakker? Dan ontdek je in hall 3 betaalbaar design in Square. Of is de landelijke of industriële sfeer meer je ding? Dan vind je zeker wat je zoekt in Fusion, in hall 8. In Holland à la Carte in de Patio komen beide stijlen samen. De rode draad is hier het Nederlands fabricaat. Voor slaapspecialisten is het makkelijk: Brussels by Night in hall 6 groepeert Belgische en buitenlandse fabrikanten van zowel technische vernieuwingen als sfeervolle slaapconcepten. Of is jouw cliënteel eerder op zoek naar prijsbewust meubilair? Sla dan zeker Mozaïek in hall 9 niet over.
De trendpassages werden vorig jaar in een fris nieuw concept gestoken. Zoals elk jaar ontwikkelde Art Director Siegrid Demyttenaere opnieuw drie thema’s rond de centrale vraag “Hoe gaat het met je?”. Kernbegrippen zijn harmonie, lichamelijk en geestelijk welzijn, emotioneel geraakt worden, spiritualiteit als tegenhanger van technologie. De jonge generatie bruist van energie. Zij willen oplossingen creëren die harmoniëren met je innerlijke zelf. Elk thema wordt samengevat in een personage: de Essentialist, de Spiritualist en de Energiekeling. In de trendpassages op de beurs zelf worden ze geïllustreerd met een selectie uit het aanbod van de exposanten. Ze bieden soms een nieuwe kijk op een fabrikant, of tonen je de weg naar een exposant die je voordien niet kende. De presentatie kan ook ideeën geven om je winkel op een originele manier te decoreren. Neem gerust een trendboekje mee als houvast!

Een goede voorbereiding van je beursbezoek spaart tijd op de beurs zelf. Op de website van de Meubelbeurs Brussel vind je sinds begin september alle exposanten van deze editie terug. Je kan er selecteren op nationaliteit, op hall of op segment. Contractspecialisten bezoeken de beurs steeds meer. Dan is het wel handig om enkel de fabrikanten die zich in de projectmarkt specialiseren mooi opgelijst te krijgen. In één klik is dat gebeurd! Om je selectie nog te verfijnen kan je bovendien alle fabrikanten die je wil bezoeken aanduiden en netjes in een lijst exporteren. Met dat lijstje in de hand hoef je niets te missen op de beurs zelf. Kort voor de beurs verschijnt ook nog het aanklikbare beursplan online. Toch zou het zonde zijn om enkel op je preselectie voort te gaan. Stap gerust eens een stand binnen die je niet kent en laat je verrassen. De meubelfabrikanten doen enorm veel moeite om telkens met iets nieuws voor de dag te komen. Jouw bezoek stellen ze dan ook zeer op prijs. En ja, ook als je niet koopt ben je welkom!

Welkom ben je ook om even tot rust te komen in één van de bars van de Meubelbeurs met verrassende foodconcepten. Een hapje of drankje wordt je hier gratis aangeboden. Laat je dus even verwennen met een lekkere koffie of een Belgisch glas bier. De kleine honger kan je stillen met een verse croissant ’s morgens, en ’s middags met soep, broodjes of één van de kleine originele gerechtjes. Toch zin in wat uitgebreider tafelen? Dan kan je terecht in het restaurant boven de ingang van hall 5 of in hall 9, waar een betaalbare lunch wordt geserveerd.

Na sluitingstijd van de beurs is het feest nog niet voorbij. Brussel is een aangename stad om te verkennen, met op culinair vlak voor elk wat wils. Weet je niet meteen waarheen? Op de website van de Meubelbeurs vind je onze selectie, met restaurants en bars in alle prijsklassen. Ook dat hoort bij een aangenaam beursbezoek!

Op dinsdagavond 5 november is het uitkijken naar de feestelijke ceremonie waarop jaarlijks de Balthazars worden uitgereikt. Deze award telt vier categorieën, waarmee de jury een bijzondere innovatie, een origineel ontwerp of een sfeervolle collectie in de bloemetjes zet. De winnaar gaat naar huis met een oorkonde en de Balthazar: een reuzenfles champagne van maar liefst 12 liter. Op de receptie achteraf knalt de champagne en toasten we op de winnaars, samen met exposanten en bezoekers. Een moment van ontmoeting dat de kracht van een beurs nog maar eens illustreert. Thuis op je tablet? Ik dacht het niet!
Lieven Van den Heede

Meubelbeurs Brussel

3-6 november 2019

9-19u (op woensdag tot 18u)

www.meubelbeurs.be