Een primeur tijdens de afgelopen imm Cologne: DFM introduceerde met Regain een meubelstof die volledig is gemaakt van gerecyclede PET flessen die zijn ingezameld voordat ze in zee terecht zijn gekomen. De meubelstof ontving goede reacties in Keulen, zodat Regain ook te zien zal zijn tijdens de komende editie van Meubelhart Beusichem (3 en 4 plus 10 en 11 februari). Fedor Lange, namens DFM: “Rekening houden met het milieu is doorgaans een kostbare zaak waar niet iedereen aan kan of wil meedoen, maar met Regain hebben we een meubelstof ontwikkeld die voor consumenten bereikbaar en betaalbaar is.”

Wat Regain, dat ontwikkeld is met de organisatie Woven Bottles, bijzonder maakt is dat zowel het boven- als het onderdoek volledig van hergebruikte PET flessen is gemaakt. “Vaak zie je dat de onderzijde nog andere materialen bevat, maar bij Regain is dit niet het geval. Bovendien is de stof volledig gecertificeerd volgens de strenge regels van GRS, wat inhoudt dat niet alleen het materiaal zelf volledig klopt met wat we zeggen, maar ook dat de sociale omstandigheden waaronder de stof wordt geproduceerd in orde zijn. Geen kinderarbeid, een goed minimum loon, geen vervuiling bij de productie. Het is een ketencertificaat, dus alles moet kloppen. De toeleveranciers, het transport en de logistiek, de verwerking van Regain in de meubelfabrieken. Alles klopt.” Meestal houdt dit in dat er flinke kosten zijn gemaakt die doorberekend worden aan de retailer en dus ook aan de consument. Volgens Fedor valt dat in dit geval enorm mee. “Wanneer het wat betreft kosten en de marge die we berekenen over de schreef was gegaan waren we er niet aan begonnen. Uiteraard zijn we begaan met het milieu en het klimaat, maar we zijn ook realisten. Worden de kosten te hoog dan haken mensen af.”

Exclusiviteit
DFM heeft nu de exclusiviteit op Regain, dat verkrijgbaar is in 15 actuele kleuren. Fedor: “DFM is als enige fabrikant volledig gecertificeerd en we hebben als eerste en enige dit volledig gerecyclede product. De reacties hier in Keulen zijn zo goed, dat we besloten hebben om het ook in Beusichem te tonen als nieuwe optie.” De stof is volledig van polyester, maar voelt opmerkelijk zacht en comfortabel aan. De structuur is ook opvallend: een subtiel vierkantje uit horizontale en verticale lijnen. “Ook bijzonder is dat Regain heel goed te onderhouden is. Er is geen verschil in onderhoud met onze andere stoffen.” Op de vraag waarom de fabrikant deze stap heeft genomen antwoordt Fedor beslist: “Het thema duurzaamheid en hergebruik leeft enorm, kijk maar om je heen in Keulen. Maar ook daar buiten: het nieuws, de gesprekken op straat en online: mensen maken zich zorgen. Als bedrijf moet je ook verantwoordelijkheid durven tonen, vind ik. Daarom ben ik blij dat we deze stap hebben genomen.”

451 flessen
Om een idee te geven hoeveel gebruikte PET flessen worden verwerkt in Regain wijst Fedor op de sofa die op de DFM stand in Keulen staat opgesteld en waar veel bekijks voor is: “In een bank als deze is ongeveer 10 meter stof verwerkt. Dat komt overeen met 451 PET flessen. Dat is iets dat mensen onthouden en graag doorvertellen: weet je hoeveel flessen er in deze bank zitten? Het geeft mensen toch een goed gevoel dat ze een steentje bijdragen aan het milieu. Zonder dat het buiten hun budget valt.” Als bevestiging dat de consument bijdraagt aan een beter milieu krijgt hij of zij een certificaat op naam van de fabrikant met een uniek ordernummer van Regain dat dus altijd terug te vinden is bij de producent. Het maakt deel uit van het ketencertificaat waar DFM in heeft geïnvesteerd. “Het moet gewoon transparant zijn en helemaal kloppen, anders heb je er niets aan als fabrikant, als retailer en als consument. Geen half werk.” Bij het proefzitten op de sofa in Keulen valt opnieuw op hoe zacht en comfortabel Regain aanvoelt. “Binnen een half jaar willen we met nieuwe stoffen komen volgens hetzelfde principe van Woven Bottles. De eerste collectie is goed, vind ik. De kleuren zijn afgestemd op de huidige smaak. Naast de kleurenwaaier met samples bestaat het promotiemateriaal uit etiketten op groot formaat waarin het productieproces en het certificaat worden genoemd en een grote kartonnen fles met daarop alle informatie helder toegelicht in het Nederlands.” Ook zijn er speciale kussens gemaakt die het proces stap voor stap uitleggen en die mooi naast elkaar op een bank kunnen worden geplaatst. “Ik denk dat we met Regain een flinke stap in de goede richting hebben gezet voor verantwoord materiaalgebruik. Zonder dat we de detaillist en de consument daarvoor een torenhoge rekening hoeven te presenteren.”

Twee andere primeurs in Keulen van DFM zijn relaxfauteuil Zeus en het bankenprogramma Cambridge. De laatste is een bank met een goede, eigentijdse uitstraling die ook goed werd ontvangen door de bezoekers van de beurs. Fedor: “Cambridge staat mooi hoog op de poten waardoor de bank een luchtige uitstraling heeft. Er zijn houten of metalen poten leverbaar en er zijn 2 verschillende niveaus van zitcomfort waaruit men kan kiezen.”

Zeus is een serie relaxfauteuils met vele opties: 3 verschillende armleuningen, 3 verschillende uitvoeringen in de stoffering van de rug, een manueel bedienbare versie plus uitvoeringen met 2 of 3 motoren. Sta op en andere functies, zoals een elektrische lendenpomp en verwarming, behoren ook tot de mogelijkheden. Men kan ook nog kiezen uit een metalen onderstel met poten, een metalen kruisvoet of een ronde voet in hout of metaal.  Uiteraard is er een ruime keuze in stoffering: zowel textiel als leder of microleder. Fedor: “ongeveer 60 procent van de stoffen die we verkopen op onze meubelen is inmiddels microleder met een coating en een backing van gemalen leder. We merken dat het een aantrekkelijk geprijsd alternatief is voor natuurleder.”

De voorjaarsbeurs in het Meubelhart Beusichem vindt plaats op 10/11 februari.