Nu de knoop is doorgehakt en Mobilux (actief onder de naam But) concurrent Conforama overneemt per 1 juli (het contract met terugwerkende kracht wordt rond de derde juli getekend) rijst de vraag: waar begint But aan?

Sinds meer dan 10 jaar heeft de kleinere partij (But) altijd al interesse gehad in het overnemen van de grotere partij (Conforama). Omgekeerd telt ook dat Conforama in die tijd met een schuin oog naar But heeft gekeken voor een eventuele overname, zeker toen de beoogde koop van de keten Darty niet doorging. De val van het moederbedrijf van Conforama, Steinhoff, zette een streep door het plan om But over te nemen. De huidige directeur van Conforama,  Marc Ténart, trad aan in september vorig jaar en heeft geprobeerd een beleid te voeren van min of meer vreedzaam naast elkaar bestaan.

De twee bedrijven samen zijn nu goed voor een marktaandeel van 25 procent van de Franse meubelmarkt, die in totaal goed is voor 13 miljard euro. De twee zijn samen groter in marktaandeel dan IKEA in Frankrijk. Maar volgens Franse retailexperts zegt dit niets in deze tijd van COVID-19 en de komende crisis. Mobilux heeft voor de overname gigantische veel geld moeten lenen van de twee huisbanken (HSBC en PNB-Paribas) die nooit stonden te springen om een krediet te verstrekken. Sterker nog, toen Conforama een beroep deed op een staatslening (PGE) om zelfstandig overeind te blijven weigerden deze banken om de resterende 10 procent voor te schieten. Pas toen But zelf het initiatief nam tot een overname waren ze bereid om mee te doen. En de PGE is geen schenking: ook deze moet worden terugbetaald. Naar buiten toe ontstaat het beeld van een geslaagde reddingsactie, maar Mobilux/But heeft een zeer groot risico genomen met de overname, zo menen vele economen.

But moet gaan schrappen in de dubbele bezetting: 1.500 banen. In vakbondsland Frankrijk is dit geen goedkope operatie. Het afvloeien gaat een jaar duren en kost 116 miljoen euro. De vakbonden zijn tevreden en accoord en verklaren dat dit veel beter is dan het omvallen van Conforama, waarmee 9.000 banen in Frankrijk en 20.000 wereldwijd zouden zijn verdwenen. Maar: hoe gaat But dit allemaal betalen? De leningen voor de overname aan de banken en de staat, het saneren van medewerkers, het aflossen van de oplopende schulden van Conforama. In Frankrijk heeft men twijfels over de voordelen van de overname door But, zeker met de crisis vanaf het najaar op komst: grote werkloosheid dreigt en minder vraag naar nieuwe meubelen als een gevolg daarvan.

Christophe Gazel, bestuurslid van het onderzoeksinstituur naar de markt voor de inrichting van het interieur IPEA ziet in de overname het minst slechte scenario voor Conforama: “Maar wat een hoop geld om de Conforama machine weer op te starten. Ik hoop toch echt dat But er iets voor gaat terugkrijgen.”

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:

Ze zijn er uit: But neemt Conforama over

Mobilux (But) brengt weer een aanbod uit op Conforama

Conforama: But blijft op afstand, PGE van de baan