‘Goede wijn voor een mooiere wereld’: dat is de missie van het biologische wijnmerk Neleman. Dit bedrijf was vorig jaar op zoek naar een partij die de inrichting voor hun wijnwinkel in Amsterdam kon ontwerpen en produceren. In lijn met hun missie diende dit zo duurzaam mogelijk te gebeuren. Interieurbouwbedrijven Dezigno BV en Wullink Interieur BV tekenden voor die opdracht – en de watergedragen blanke lak Bluefin Unistar van ADLER zorgde voor de milieuvriendelijke finishing touch.

Na de oprichting van de eerste vestiging in Zutphen heeft Neleman B.V. nu meerdere wijnwinkels in Nederland, waaronder een aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Voor de inrichting van deze vestiging klopte het bedrijf aan bij Dezigno BV uit het Gelderse Almen, dat is gespecialiseerd in interieurbouw en -ontwerp. Samen met Wullink Interieur BV, gevestigd in het iets verderop gelegen Harfsen, werd een plan ontwikkeld. Het bedrijf maakt producten op maat voor hoofdzakelijk de zakelijke markt en maakt daarbij gebruik van 3D-tekenprogramma’s. Samen gingen de twee interieurbouwbedrijven aan de slag met de ontwikkeling van een 19 meter lange wand van berkenmultiplex in een organische, golvende vorm.

Voor de behandeling van de inrichting werd de blanke lak Bluefin Unistar van ADLER gebruikt. Raymond Gieteling, directeur van Wullink Interieur BV, vertelt dat het bedrijf ongeveer een jaar geleden voor de producten van ADLER koos. “We wilden al onze verf- en lakproducten graag bij één partij kopen, en omdat ADLER duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en wij als bedrijf graag duurzamer wilden werken, viel de keuze uiteindelijk op ADLER.” Toen Dezigno BV op zoek was naar een lak voor de inrichting van de wijnwinkel, raadde Gieteling ADLER aan.

Waarom werd er specifiek voor Bluefin Unistar gekozen? “Omdat Neleman een biologisch wijnmerk is, was het van groot belang dat ook de gebruikte lak milieuvriendelijk zou zijn”, aldus Erwin van Ingen van Dezigno BV. “Bluefin Unistar voldoet daaraan. Het is namelijk een cradle to cradle, watergedragen lak”, legt Jeffrey Gerritse van ADLER Benelux uit. “Uniek, want maar weinig blanke lakken voldoen aan de regels voor cradle to cradle-certificering. De lak heeft daarnaast een hoge chemische resistentie, is zeer krasvast en is ontzettend sterk. Dat moet ook wel, want hij moet het gewicht van de wijnflessen bij Neleman lange tijd kunnen dragen.” Wat voor Neleman ook heel belangrijk was, was dat de lak brandveilig zou zijn en zou voldoen aan de Europese brandnorm EN 13501-1. Dat is bij Bluefin Unistar het geval. De lak is daarnaast heel prettig om mee te werken, aldus Gerritse. “Omdat de lak snel droogt, is hij snel te verwerken. Tot slot heeft de lak een mooie, natuurlijke uitstraling.”

“Het was voor ons een heel mooi project om samen met ADLER Benelux en Dezigno aan te werken”, aldus Gieteling. “We hebben in die tijd heel veel contact met Jeffrey Gerritse gehad. Wat voor ons heel fijn was, is dat hij gedurende het hele proces goed met ons meedacht. Welk product past het beste bij onze wensen en de specificaties, en wat is er voor welke prijs mogelijk? Dat is echt een meerwaarde. Hierdoor ontstond een mooi samenspel.” Ook Gerritse is tevreden over de samenwerking. “De neuzen van alle partijen stonden dezelfde kant op: we dachten allemaal in kansen en mogelijkheden, hadden dezelfde doelen en houden allemaal van efficiënt werken. Dat heeft geleid tot een heel mooi eindresultaat.” De foto’s zijn van Neleman (Titia Hahne).