De winnaars van het Zuiver Design Scholarship 2021 zijn bekend. Geen gemakkelijke opgave, aldus de jury, want er hadden zich dit jaar weer veel sterke ontwerptalenten aangemeld. Samen met ELLE Decoration-hoofdredacteur Evelien Reich zijn de winnaars uitgekozen. Te weten: Fransje Gimbrère en het duo Baptiste Comte en Miles Le Gras, samen studio Époc.

Ze zijn allen afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven en liepen stage bij grote namen: Comte bij Henrik Vibskov, Le Gras bij Jean-Sébastien Lagrange en Gimbrère bij Walter Van Beirendonck. Ook werkte Gimbrère recent samen met Hella Jongerius. De winnaars krijgen een plaats bij een Zuiver-producent in het buitenland, waar ze van A tot Z hun eigen ontwerp ontwikkelen. Is het eenmaal af, dan komt het in de collectie van Zuiver, die in meer dan 80 landen verkrijgbaar is. Voor elk verkocht product ontvangen de designers royalties. Een ultieme kruisbestuiving tussen het succesvolle Nederlandse merk, designtalent en producent.

Gimbrère zal bij een textielfabrikant in België een product ontwikkelen. “Mijn eigen werk is tot dusver vaak volledig handgemaakt, het zijn allemaal unieke stukken. Het lijkt me ontzettend leerzaam om mee te draaien bij een fabrikant en te werken met de grenzen die een producent heeft. Maar vooral ook heel leuk om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen die grenzen en ze wellicht te verleggen. Door materialen, beeld en vorm te manipuleren en grenzen op te zoeken, toon ik verrassende mogelijkheden!”

Comte en Le Gras gaan naar een meubelproducent in Litouwen. “Dit scholarship maakt het mogelijk om onze benadering uit te breiden naar een industriële schaal. We hopen ons werk aan een groter publiek te kunnen adresseren. Ten slotte zal het uitvoeren van een project met een fabriek en een vaststaand budget een heel leerzame stap zijn voor onze jonge carrière. Wij zullen proberen om de perfecte match te vinden tussen de aankomende trends en onze visie op wat er in een product moet samenkomen. We zitten vol energie die erom vraagt gebruikt te worden.”

In 2019 zorgden Simone Smelt en Jasmijn Muskens voor bijzondere toevoegingen aan de Zuiver-collectie. Smelt maakte de coole fauteuil Lekima en Muskens creëerde de elegante lamp Rani. In 2020 werden er vanwege de coronacrisis geen winnaars aangewezen, maar dit jaar zijn er weer toptalenten uitgekozen. Deze zomer wordt er hard gewerkt aan de nieuwe producten. Hoe ze eruit gaan zien, daar valt nog niets over te zeggen. Het steven is dat de producten begin 2022 in de collectie worden opgenomen en wereldwijd verkocht worden.