In de eerste maand van 2024 laat de stand van de woonbranche economische barometer er geen gras over groeien; het lijkt geen makkelijk jaar te worden voor de woonbranche. De barometerstand verslechterde in de maand januari met ruim twee punten ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind januari op een stand van -10,4. Dat is de laagste januari-stand van de afgelopen 15 jaar. In januari verbeterde het consumentenvertrouwen een fractie. De deelindicatoren over de woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten daalden in de afgelopen maand.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand december 2023 uitgekomen op -0,8. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in december een krimp van de omzetwaarde van 0,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetdaling werd volledig veroorzaakt door een lager verkoopvolume. Het verkoopvolume daalde met 1,3 procent. Prijsstijgingen konden de daling van het verkoopvolume niet volledig compenseren waardoor ook de omzetwaarde daalde.

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten december 2023

%

Consumenten vertrouwen januari 2024

%

Consumenten vertrouwen december 2023

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten verbeterde in december 2023 voor de vijfde maand op rij, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -29 in december 2023 naar -28 in januari 2024. Consumenten waren in januari minder pessimistisch over de economie dan in december. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -39, tegen -41 in december. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden is minder negatief, terwijl het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden wel wat negatiever is geworden. Verder vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen een fractie minder ongunstig dan in december.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in januari minder negatief dan in december. Het vertrouwen ging van -5,7 in december 2023 naar -4,4 in januari 2024, aldus het CBS. Producenten waren in januari vooral minder negatief over de orderpositie. Ook over de voorraden gereed product waren ze minder negatief. Ten slotte waren fabrikanten positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Vanaf deze maand heeft het CBS een aantal wijzigingen doorgevoerd in het producentenvertrouwen. Dit zorgt voor een niveauverschuiving (daling) van de volledige reeks.

%

Producentenvertrouwen januari 2024

%

Producentenvertrouwen december 2023

Verkochte woningen

Woningmarkt
In december 2023 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 19.565 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 8,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel zijn er ten opzichte van de maand november in december 28,3 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van +0,7 in december gedaald naar -8,3 in januari 2024.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier