Zondag 4 juni start in het beurscomplex van Keulen de speciale, compacte imm Spring Edition. Zoals aangekondigd een kleinere variant van de gebruikelijke beurs in januari, bedoeld als informele opmaat naat januari 2024. Deze eenmalige editie duurt tot en met 7 juni.

De beursorganisatie houdt het op een mix van netwerken, inspiratie en handel. Er zijn ongeveer 720 exposanten aanwezig in Keulen die voor een deel gebruik maken van compacte stands die nog over zijn van een kunstbeurs. Dit klinkt houtje-touwtje maar is het niet: het is juist duurzaam om stands opnieuw te gebruiken. Er is het Home Segment en er zijn de Pure Galleries (de renderings ziet u afgebeeld, de overige foto’s zijn van de vorige editie van imm cologne) om te bezoeken, juist in deze tijd waarin de winkels stiller zijn dan vorig jaar en er nieuwe producten nodig zijn die hopelijk de interesse van consumenten weer aanwakkert.  Naast retailers hoopt de beurs bij deze eenmalige editie (die in juni eigenlijk helemaal niet in het ritme van de meubelindustrie past maar dat weet iedereen, ook de organisatie) ook de internationale pers, bloggers en influencers aan te trekken. De nadruk ligt op informeel, zien en gezien worden en tussendoor wellicht toch nog nieuwe items inkopen voor het najaar. Dan gaat iedereen weer naar binnen en hopelijk trekt de markt dan weer aan.

De Pure Galleries leunen tegen kunst aan en dat is gezien de stands uit een eerder gehouden kunstbeurs in Keulen geen gekke associatie. Voorbeelden van bedrijven die hier staan zijn COR Sitzmöbel, KFF, Asco, Bielefelder Werkstätten, Leolux, Kettnaker, Freifrau, Janua, Brühl & Sippold, Christine Kröncke, Werther, Artisan, Richard Lampert, Raumplus, Schönbuch, Signet, Sanktjohanser, Jan Kurtz, IP Design, Erpo, Sudbrock en Müller Möbelfabrikation. De opstelling Design for Decades toont stijliconen van 10 grote merken vanuit het aspect van circulariteit (het argument dat een meubel dat een leven lang meegaat ook of juist heel duurzaam is) en is ook bedoeld om te inspireren voor een andere opstelling van dit soort meubelen in de winkel. Storytelling als verkoopondersteuning.

Home Scenes, Home Settings en Home Sleep zijn de namen van themaopstellingen met namen als Koinor, Voglauer, Furninova, Schlaraffia, Nouvion, Hjort Knudsen, Wimmer, Gealux, Abimovel, Noteborn, Albrecht Jung, Maja Werk, Aquinos, Kluft, Kuka en HTL. Dat dit, hoewel kleiner als normaal in januari, toch weer een internationaal platform is bewijst de aanwezigheid van meer dan 300 Aziatische exposanten. Na de pandemie kunnen ze eindelijk weer naar Europa komen (we zagen al veel Aziaten als bezoekers in Milaan) en ze willen weer handel drijven, orders schrijven, de fabrieken laten draaien. Al meer dan 100 inkooporganisaties hebben zich al gemeld als bezoeker van deze editie, waaronder Begros, Costco, Giga International, El Corte Ingles, Otto Group, Tchibo, Wayfair en Westwing.

Geen beurs zonder randprogramma om naar te luisteren of om actief aan deel te nemen en ook deze Spring Edition (al is de zomer voor weerkundigen al op 1 juni begonnen) heeft een vol programma met stof tot nadenken: er gaat veel gesproken worden over circulariteit, zowel bij de opening van de Pure Galleries als bij de Speakers Corner @ The Circle  De bar, loungeplek en het trefpunt voor architecten en ontwerpers) door bekende namen als Florian Kallus en Sebastian Schneider (Kaschkasch), Sebastian Herkner, Werner Aisslinger, Maxime d’Angeac, Patrick Reymond (Atelier Oï) en Dara Huang (Design House Liberty). Op zondag is ook ontwerper Robert Bronwasser aanwezig die in het zonnetje wordt gezet voor zijn meubelontwerpen.

“We zijn ervan overtuigd dat de komende dagen een uniek moment gaan opleveren dat we samen gaan vieren. Het weer zit ons mee, de hele stad is in een goed humeur en de beurs is het epicentrum van de interieur-lente”, aldus Bernd Sanden, directeur van de imm Spring Edition. Nogmaals: dit is een eenmalig evenement in opmaat naar de editie van januari 2024 die in een nieuw formaat wordt gegoten aldus de organisatie.”De interieurhoofdstad nodigt iedereen uit om de komende dagen mooie momenten te beleven in een balans van werken en leven bij deze herstart van imm cologne”, zo klinkt het vanuit de Rijnmetropool.