Bij ons was dit een paar weken geleden al het geval, aan de andere kant van de Noordzee gaan 19 vestigingen van IKEA vanaf 1 juni weer open voor het publiek. Maar let wel: niet overal in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Schotland, Wales en de republiek Ierland blijven de blauwgele woonwinkels nog dicht.

In Engeland en Noord-Ierland kan men dus over een week of wat weer Billy’s en gemberkoekjes scoren. Zij het in gescheiden groepen, met afstand tot elkaar via een streng gecontroleerde route, met eigen tassen en een boodschappenlijstje: liever geen spontane aankopen waarvoor men zich ineens omdraait. De kleinere vestigingen in Londen blijven ook voorlopig nog dicht. De vestiging in Coventry die deze zomer zou sluiten gaat niet meer open.

Een volwassene en maximaal 1 kind mogen naar binnen. Spullen mogen tot maximaal een jaar na aankoop worden getetourneerd, dus klanten mogen hiervoor ook later terugkomen dan binnen 30 dagen. Geen cash betalingen en de speelgelegenheden zijn gesloten. De Swedish Food Market is open (meteen doemt het beeld van de Swedish Chef van de Muppets op), de bistro heeft take away gerechten: inderdaad, de legendarische gehaktballen en lingonberry juice.