De stand van de woonbranche economische barometer is, na de vrije val in de voorgaande maand, in mei iets verbeterd, maar staat nog altijd diep in het rood. De barometerstand noteerde de afgelopen maand weliswaar een stijging van vier punten maar sloot daarmee de maand mei nog altijd af op een flink negatieve stand van -11,1. Na de rode cijfers van de deelindicatoren over het consumentenvertrouwen en de woningmarkt is de afgelopen maand ook de omzetontwikkeling van de woondetaillist een flink stuk minder positief geworden.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand april 2022 uitgekomen op 8,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in april een groei van de omzetwaarde van 8,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume daalde echter met 1,7 procent. Daarmee wordt de omzetgroei volledig veroorzaakt door aanzienlijke prijsstijgingen. Ten opzichte van de maand ervoor is de omzetgroei grofweg gehalveerd. Marktdata.nl voorziet de komende maanden een verdere daling van deze deelindicator.

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten april 2022

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten maart 2022

%

Consumenten vertrouwen mei 2022

%

Consumenten vertrouwen april 2022

Consumentenvertrouwen
Consumenten bleven in mei nagenoeg even negatief als in april, toen het consumentenvertrouwen naar het laagste niveau ooit daalde. Het consumentenvertrouwen kwam in mei uit op -47, tegen -48 in april, aldus het CBS. Consumenten waren in mei nagenoeg even pessimistisch over de economie als in april. Consumenten waren minder negatief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden, maar vonden de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in april. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over.

Producentenvertrouwen
In mei 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Het vertrouwen ging van 10,8 in april naar 9,9 in mei, aldus het CBS. De ondernemers in de industrie waren nooit eerder zo positief over hun orderportefeuille als in mei. Ze waren echter minder positief over de verwachte bedrijvigheid en negatiever over de voorraden gereed product dan een maand eerder.

%

Producentenvertrouwen mei 2022

%

Producentenvertrouwen april 2022

Verkochte woningen

Woningmarkt
In april 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 15.972 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 15,7 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van maart werden er in april 0,9 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -37,3 in april gestegen naar -15,7 in mei. Als gevolg van dit minder negatieve cijfer is de stand van de woonbranche economische barometer hierdoor iets verbeterd. Als gevolg van de stijging van de hypotheekrente voorziet marktdata.nl vooralsnog een blijvend negatief sentiment op de woningmarkt.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier