Bij een rondvraag langs woonwinkels over hun beleid tijdens de afgelopen Paasdagen zegt Stefan Houten, eigenaar van Groter in Wonen uit Maastricht: “De mens staat bij ons altijd centraal. Zowel de bezoeker van de winkel als de medewerker. Dus besloot ik de afgelopen dagen de deuren te sluiten.”

Stefan Houten: “We zijn een familiebedrijf. Bij ons staat de mens altijd bovenaan. In de weken voor Pasen zei ik: laten we rustig blijven en niet als een kip zonder kop impulsief iets beslissen. We zijn in die weken opengebleven volgens de geldende richtlijnen van het RIVM.  We hebben als team iedere dag voor en na de openingsuren met elkaar gesproken. Wat heeft wel en geen zin meer? Waar steken we energie in en waar stoppen we mee? De donderdagavond en de zondag liepen niet, want mensen houden zich hier goed aan de adviezen van de overheid: niet de straat op wanneer het niet direct nodig is. Dat was voor mij een eye opener: zijn die extra openingstijden wel nodig? Wat voegt het toe?”

“Ga je communiceren: kom alleen wanneer je iets nodig hebt? Ik besloot alle winkelacties stop te zetten. Dan zit je met een tegenstelling: wel open zijn met de Paasdagen maar geen acties voeren in de winkel. Ik voelde een morele verplichting: we gaan gewoon dicht op zondag en maandag. We gaan mensen niet mobiliseren, tegen de richtlijnen in. Iedereen houdt zich aan de adviezen, dus wij ook. We zijn vanaf vandaag, dinsdag, gewoon weer open: dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18: 00 uur, maandag van 13:00 tot 18:00 uur.”

“Ik zie andere winkels adverteren met: open op persoonlijke afspraak. Zodra je hier binnenkomt ben je als bezoeker al een persoonlijke afspraak, dus dat ga ik niet extra benadrukken als iets dat ons onderscheidt. Kom binnen, houd je aan de RIVM regels, net als wij, en maak een keuze uit ons grote programma. Weet je, wij hebben een gezin met 4 kinderen: het viel mij niet zwaar om mensen aan te raden de afgelopen dagen zoveel mogelijk thuis te blijven en de tijd met elkaar door te brengen.”

“Vandaag komen de eerste bezoekers weer langs en ook de online bestellingen komen binnen. Dat is hoopgevend en bevestigt dat we niet veel gemist hebben door de afgelopen twee dagen te sluiten.”