Het designmeubelmerk Extremis is buitengewoon trots om te mogen aankondigen dat zijn oprichter en hoofddesigner, Dirk Wynants, gisterenavond bekroond werd met de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award. De prestigieuze award wordt uitgereikt aan personen die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de designsector.

Het toeval kon niet mooier: zowel de Henry van de Velde Awards als Extremis en zijn iconische Gargantua-picknicktafel (bovenaan) vieren in 2024 hun dertigste verjaardag.

Alles begon in 1994, toen Dirk Wynants op zoek ging naar een picknicktafel voor zijn gezin. Hij zocht een tafel waaraan zijn kinderen zich betrokken zouden voelen bij elk gesprek. Het aanbod maakte echter niet veel indruk op hem. Vastberaden om het gebrek aan design en functionaliteit te verhelpen, dook hij (net zoals sommige andere ondernemers) zijn garage in. Daar kreeg Gargantua vorm, een picknicktafel met verstelbare banken, waaraan kinderen op dezelfde ooghoogte kunnen zitten als volwassenen en rolstoelgebruikers moeiteloos kunnen aanschuiven. Dit eenvoudige, maar geniale ontwerp betekende het begin van Extremis.

Onder het visionaire leiderschap van Dirk Wynants groeide Extremis uit tot een belangrijke speler binnen de internationale designmeubelindustrie. Het voortdurende streven naar originaliteit, eenvoud, functionaliteit en doeltreffendheid heeft de leiderspositie van het bedrijf alleen maar versterkt.

Wanneer Extremis naar de toekomst kijkt, spat het optimisme ervanaf. Met nieuwe producten als Panigiri (hieronder) en Manille, en innovatieve accessoires onderschrijft het merk eens te meer zijn belofte om kwalitatieve, duurzame en tijdloze meubels te ontwerpen die generaties lang meegaan. Dirk Wynants’ nalatenschap als designpionier blijft het bedrijf inspireren met een ethos en innovatiedrang die Extremis steevast in koppositie houden binnen de wereld van designmeubilair.