Via onze columnist Cees de Gelder is bekend geworden dat de Chinese meubelfabrikant HTL, met hoofdkantoor in Singapore, op 24 april uitstel van betaling heeft aangevraagd. De fabrikant heeft schulden uitstaan van een bedrag van 46 miljoen dollar.

Directe oorzaak is het gebrek aan liquiditeit vanwege de pandemie. Volgens CEO Robert Chew kan het bedrijf het niet langer op eigen benen redden in deze omstandigheden, hij wil een opschorting van wettelijke afdrachten voor zes maanden. Sinds 5 mei is Delloite & Touche aan boord om het bedrijf te beoordelen. Hun conclusie: kortstondige betalingsproblemen vanwege uitblijven van betalingen van klanten in de VS en Europa. Er is bij het bedrijf zelf verder niets structureel mis, aldus Delloite-partner Tan Wei Chong, maar voor HTL  wordt wel een witte ridder gezocht die het bedrijf wil overnemen.

HTL heeft wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers. Het bedrijf produceert hoofdzakelijk in China, is in 1976 door twee broers opgericht en was een tijdlang beursgenoteerd. Op dit moment is het een onderdeel van het Yihua Lifestyle Technology concern. In Duitsland nam het in 2005 de retailketen Domicil over. Dat leidde tot verliezen en sluiting. Nu is er nog een fabriek in Schwandorf over die van HTL is. De afbeelding is van HTL International.