INretail vindt het goed dat het kabinet in haar coronapersconferentie vandaag het perspectief voor de economie in ons land heropent. “De aangekondigde stappen hebben ondernemers en consumenten nodig. Het geeft de duidelijkheid die iedereen vroeg. Positief is de focus op wat per juni mogelijk wordt.”

De brancheorganisatie steunt de stappen die gezet worden. Voor winkels is het goed nieuws dat er weer horecaterrassen mogen zijn in juni en dat ook het culturele leven weer opstart.“Iedereen heeft elkaar nodig voor een goed draaiende economie. In dat kader klinkt ‘vermijd drukte’ vele malen beter dan alleen maar ‘blijf thuis’.”

Het protocol verantwoord winkelen dat door de brancheorganisatie is opgesteld zorgt voor veilige koopmogelijkheden en een versie voor winkelgebieden is bijna klaar. Consumenten, ondernemers en gemeenten zijn in de 1,5 meter economie samen verantwoordelijk voor het juiste winkelgedrag en veilige winkelstraten. Ondernemers in de retail hebben hun winkelteams hierop getraind.

Met oog op aanstaande zondag moederdag adviseert INretail om ook slim te winkelen. Dat is buiten de drukste tijden en ook op doordeweekse dagen. Veel winkels hanteren ruimere openingstijden voor kopen op afspraak. Ook dan geldt koop gericht, lokaal en bij voorkeur alleen of met zijn tweeën. Zo blijft de economie op gang en dat zorgt voor baanbehoud, aldus INretail.

Juist omdat maatregelen versoepeld worden, benadrukt INretail dat veiligheidsregels gevolgd moeten worden. “Als maatschappij bestrijden we corona samen.”