Woonwinkel Flinders lanceert in samenwerking met Momo Rugs een lijn vloerkleden gemaakt van PET-flessen. Hiermee komt een duurzaam alternatief op de markt, aldus de woonwinkel. De kleden worden geproduceerd in geselecteerde weverijen. De plastic flessen komen overal vandaan en zijn onder meer uit de zee gevist.

In het zojuist gelanceerde Lene vloerkleed van 170 x 240 cm wordt ongeveer 12 kg aan plastic flessen verwerkt. Deze flessen zijn verzameld door lokale afvalverwerkingsbedrijven. De productie van de vloerkleden vindt plaats in de Indiase steden Bhadohi, Panipath en Agra. “De PET-vloerkleden hebben vele voordelen,” aldus Geert-Jan Smits van Flinders. “Allereerst zijn de vloerkleden gemaakt van gerecyclede materialen en gebruikt men bij de productie geen nieuwe grondstoffen.”

Smits: “De kleden zijn wasbaar met water en zeep. Aangezien de PET-garens geweven worden, kan de consument een kleed aan beide kanten gebruiken. De vloerkleden zijn door het gebruik van plastic ook buiten te gebruiken. Aan het einde van de levensduur zijn de kleden volledig recyclebaar en kan men er kleding of huishoudelijk textiel van maken. Een bijkomend voordeel is van PET is dat het UV bestendig is en dus niet verkleurt. En wat de consument niet zal verwachten, het kleed voelt erg zacht aan.”

De garens voor het maken van de vloerkleden zijn ‘dope dyed’. Het is normaal gebruikelijk om stuks te verven, waarbij garen eerst worden geweven tot een stof, die vervolgens als een geheel wordt geverfd. Bij dope dyed gebeurt het tegenovergestelde. Men verft eerst het garen tot vooraf geselecteerde kleuren, die vervolgens worden gebruikt om de gewenste stof te maken. Het is hiermee een efficiĆ«nte innovatie in het verfproces die waterbesparend en milieuvriendelijk is.

De oorsprong van het idee om vloerkleden te produceren van plastic is geboren in India. Momo Rugs, het bedrijf waarmee Flinders samenwerkt, kwam in contact met een aantal weverijen die de garen lokaal ontwikkelen. Momo Rugs heeft al ruim 40 jaar ervaring op het gebied van vloerkleden en heeft de designs en structuren van de kleden speciaal voor Flinders ontwikkeld. De vloerkleden zijn er in de gangbare maat 170 x 240 cm in de kleuren grijs en beige. Flinders heeft het nieuwe merk Nuuck ontwikkeld waar deze kleden in de collectie zijn opgenomen.