Deurenfabrikant FritsJurgens heeft bijgedragen aan de oplevering van het HV Pavillion in de Italiaanse streek Toscane. Het huis is ontworpen door Gardini Gibertini Architects en de fotografie is van Ezio Manciucca.

Dit huis, zwevend op en tussen de glooiende Toscaanse heuvels, is als een veilige haven in de weidsheid van de uitgestrekte omgeving. Gardini Gibertini Architects ontworp deze hedendaagse interpretatie van het Romeins-Italische ‘Patio House’, inspiratie uit de directe omgeving, met een warm en eigentijds interieur.

 

Gardini Gibertini Architects: “HVP is een typisch mediterrane architectuur die het thema wonen in zijn meest archaïsche typologie en constructieprincipes benadert. De strengheid van de compacte en samenhangende geometrie in de verhoudingen is een eerbetoon aan de lokale bouwtraditie van de “droge muur”, terwijl het hout van de vliesgevel een verwijzing is naar de sluitelementen van de traditionele landelijke gebouwen van het Monte Amiata-gebied – de zogenaamde “seccatoi” (droogkamers) voor kastanjes, waardoor het gebouw opgaat in het landschap en het diep hecht aan zijn geschiedenis.”

De woning is opgedeeld in acht verschillende blokken, geometrisch verspreid over het gewapende beton. De meeste blokken zijn verbonden via taatsdeuren, allemaal met FritsJurgens System M+ taatsscharnieren. De deuren zijn allemaal exact hetzelfde vormgegeven: 290 cm hoog en 95 cm breed, overal met dezelfde handgrepen.

Gardini Gibertini Architects: “We stelden ons voor dat het huis een extreem vloeiende interne beweging zou hebben en dat de scheidingen tussen de verschillende ruimtes niet alleen maar poorten of doorgangen in de letterlijke zin van het woord zouden lijken. We stelden ons deze taatsdeuren voor als echte muren die konden worden verplaatst, en dat dankzij die beweging de perceptie van de ruimtes zou veranderen.“

‘De invloed van een taatsdeur op een ruimte kan enorm zijn. De beleving van de deur wordt beïnvloed door de beweging, het materiaal en de afmetingen. Ontdek hoe diverse soorten taatsdeuren invloed uitoefenen op de omgeving”, aldus FritsJurgens.