Bedrijven die voor Ikea produceren, halen hout uit enkele van de laatste Europese oerbossen in Roemenië. Dat schrijven ‘De Morgen’ en ‘Le Soir’ op basis van een onderzoek door Greenpeace. Volgens Greenpeace is de kans groot dat heel wat Ikea-producten zijn gemaakt van hout uit ecologisch waardevolle oerbossen in de Roemeense Karpaten. Daar bevinden zich enkele van de laatste uitgestrekte wouden die amper door de mens zijn beïnvloed.

Greenpeace deed onderzoek naar de aanvoerketens van de Zweedse meubelproducent in Roemenië, van terreinbezoeken in het bos tot de productie en verkoop van de meubels. Daaruit blijkt dat minstens zeven toeleveranciers van Ikea hout uit oerbos halen, soms ook uit beschermd Natura 2000-gebied. “Een van die bedrijven levert exclusief aan Ikea, de andere grotendeels. Europa’s laatste oerbossen sneuvelen dus voor Ikea-meubels”, zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitscampagnevoerder bij Greenpeace België.

Eerder berichtte Interior Business Magazine al over IKEA in relatie tot de veronderstelling dat de meubelgigant de aarde zou plunderen. Dit naar aanleiding van een documentaire van Arte. Het hoofdkantoor in Zweden reageerde hierop in de laatste editie van Interior Business Magazine.