Ber-Jjan van der Stelt, branchemanager wonen bij INretail meldt: “Bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal was er veel onzekerheid bij ondernemers over het derde kwartaal. Een groot deel van de ondernemers verwachtte een omzetdaling in het derde kwartaal. Hoe anders is het gelopen.”

“Het derde kwartaal laat wederom prachtige omzettoename zien! De omzetstijging in het derde kwartaal is breed zichtbaar in de markt: binnen de diverse segmenten, in alle niveaus (hoog, midden en laag) en zowel bij mkb als bij het grootwinkelbedrijf staan de cijfers dik in de plus. Als woonbranche blijven profiteren van de toegenomen aandacht voor alles in- en rondom het huis. Net zoals aanpalende branches zoals de tuin en doe-het-zelfzaken. Maar deze toename in omzet brengt ook uitdagingen met zich mee. Er ligt veel druk bij de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor uitlevering en montage. Uitlevertijden lopen op en, hoewel we dat goed communiceren met onze klanten, blijft het een lastige boodschap om te melden dat er op een later moment pas geleverd kan worden. Niet alleen in de winkels, maar ook in de keten zien we druk ontstaan doordat leveranciers niet compleet of niet tijdig kunnen leveren. Eerder hebben we een aantal tips geschreven over hoe jij de drukte aan kan in jouw winkel >>  

“Door de toename in het aantal besmettingen van het coronavirus is in de afgelopen weken ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een veilige winkelomgeving. We zien gelukkig dat ondernemers die oproep heel serieus hebben opgepakt. Met een goed deurbeleid, zichtbare posters met richtlijnen, looproutes en voldoende plekken om je handen te desinfecteren, laten we zien dat de veiligheid van klanten en medewerkers de hoogste prioriteit heeft. En met resultaat! Vooralsnog zien we geen beperkingen in openingstijden of zelfs sluitingen van winkels op ons afkomen. Eerder riepen we al op om jouw veilige winkel te laten zien op sociale media met #veiligwinkelen. Blijf vooral foto’s delen en laat aan iedereen zien dat winkelen veilig kan in jouw winkel!”

Voor het vierde kwartaal verwacht ongeveer 80 procent van de woonondernemers dat de omzet minimaal zal gelijkblijven of toenemen. Alhoewel het in deze bijzondere tijd, uitermate lastig is om ver vooruit te kijken, geeft dit in combinatie met de goed gevulde orderportefeuille, vertrouwen voor de laatste maanden van het jaar. Mits de maatregelen rondom winkelen niet verder worden aangescherpt.