Zo luidt de boodschap van Luxaflex in een artikel van AD van vorige week. Vaak zijn de vloeren en de wanden al begroot en ingepland bij een verbouwing of verhuizing, maar komt de raamdecoratie helemaal achteraan, en dat is jammer. Want niet alleen is raamdecoratie gezichtsbepalend, het kan ook vaak meerdere interieurtrends mee.

“Goede raambekleding draagt bij aan sfeer, isolatie, privacy en akoestiek”, zegt Maartje Knipscheer, stylist bij Luxaflex in het AD artikel. “Het mag een diepte-investering zijn, het gaat ook jaren mee. En ja, het klopt dat raambekleding pas ingemeten kan worden nadat muren zijn afgewerkt en vensterbanken zijn geplaatst, maar je kunt wel vroegtijdig advies inwinnen bij een specialist om gevoel te krijgen bij de kosten en keuzemogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld al rekening worden gehouden met elektra, als je je raamstoffering wil integreren in een slim huis.”

Maartje Knipscheer zag de vraag naar stoffen met woeste dessins de laatste jaren verschuiven naar raamstoffering die een sfeer van rust en eenheid met een vleugje glamour completeert. Zachte dessins geïnspireerd op de natuur, of een marmer- of terrazzoprint zijn hip, evenals ton-sur-ton kleuren waarbij er schakeringen van eenzelfde kleur worden gecombineerd. Absolute topper is Duette Shades, een systeem met een honingraatstructuur, maakbaar in elke vorm, veel kleuren en met een veelheid aan functionaliteiten.

Er zijn zoveel keuzes te maken dat je bijna die ene allesoverheersende functie van raambekleding zou vergeten: die van het reguleren van licht. “En lichtinval is natuurlijk cruciaal bij je woon- en leefgenot”, zegt Maartje Knipscheer. “Lichtinval verschilt per kamer: de zuidkant van een woning vraagt om andere raambekleding dan een noordkant. Daarbij vervullen die kamers ook weer een functie, soms wel meer dan één. Wil je wel licht, maar geen hinderlijke schitteringen op je beeldscherm? Wel privacy maar geen duisternis? Of iets wat gedurende dag aanpasbaar is? Bepaal waar je behoefte aan hebt. En doe dat, boven alles, ruim voordat je gaat verhuizen”, zo zegt zij in het artikel.