Gisteren heeft Nolte-Möbel definitief een faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Lindau in de Pfalz. De meubelfabrikant was al losgemaakt van de rest van de Nolte groep (waaronder Nolte-Küche en buitenlandse dochterondernemingen) die door dit besluit niet wordt beïnvloed.

Sinds september 2020 bestaat er al geen band meer tussen de meubelfabriek en de overige onderdelen van de groep. De sanering van de meubeldivisie begon al in 2019, liep vertraging op door de pandemie (met name door de tweede golf in december 2020) toen de productieketen werd verstoord en kreeg het nog harder te verduren na de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 (problemen met leveringen van grondstoffen). Daarbovenop de gestegen inflatie en de gekelderde vraag naar Nolte meubelen en het was gedaan.

Bovendien werd er ondertussen een ERP-systeem opgetuigd waarmee problemen waren. Maar de firma wijt het uitblijven van succes toch vooral aan externe factoren: de conflicten, de inflatie, het gedaalde consumentenvertrouwen (dat in Duitsland vele malen hoger is dan in ons land, bijvoorbeeld). Komt daar nog bovenop: het brandalarm en de sproei-installatie in de fabriek moesten worden vernieuwd van de verzekering en de brandweer. Daar is geen geld meer voor dus gooit het bedrijf nu eindelijk de handdoek in de ring. Alle lopende bestellingen worden uitgeleverd en hoe het dan verder moet met de meubelfabriek uit de Konrad-Nolte Strasse in Germersheim (om maar even aan te geven hoe roemrucht dit merk ooit was) wordt binnekort bekendgemaakt.