Uit de Relaxstoelen Marktmonitor 2022 van marktdata.nl blijkt dat de consument erg prijsgevoelig is ten aanzien van relaxstoelen. Met de huidige hoge inflatie en economische onzekerheid groeit de belangstelling van de consument in tweedehands relaxstoelen. Online zoekt men vaker naar een tweedehands relaxstoel, via Marktplaats en met prijsgerichte zoekopdrachten. Prominent staat stevig op de eerste plaats van de ranglijst van meest gezochte merken, winkelformules en verkoopplatformen van relaxstoelen.

Marktdata.nl heeft het Nederlandstalige zoekverkeer over relaxstoelen in de Google zoekmachine onderzocht over de afgelopen vier jaar in Nederland. Omdat de consument internet meer en meer gebruikt in de oriƫntatiefase, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen van consumentenbehoeften. Ontwikkeling van het online zoekvolume van relaxstoelen Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan relaxstoelen blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks ruim 128.000 zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van relaxstoelen. En het zoekvolume is de afgelopen paar jaar, tot dit jaar, gestegen.

Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2019 nog 94.000 zoekopdrachten, in het jaar 2021 werd er maandelijks gemiddeld ruim 158.000 keer gezocht naar relaxstoelen. Daarmee is het zoekvolume in twee jaar tijd met 67% toegenomen.

Beeld: Mecam Groep

 

Niet voor iedereen weggelegd

Er wordt online dan wel flink gezocht naar relaxstoelen, maar een relaxstoel is niet voor iedereen weggelegd. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat een particulier huishouden in Nederland in het jaar 2020 gemiddeld 643 euro besteedde aan meubels voor het huis. Hieronder vallen sofa’s, divans, tafels, stoelen, kasten, ladekasten, boekenplanken, bedden, boxsprings, matrassen, tatami’s, ladekasten, nachtkastjes, keukentafels en -stoelen, kasten, aanrechtbladen en badkamermeubels. Voor een beetje relaxstoel ben je al gauw het hele jaarbudget aan meubelen kwijt. Een relaxstoel is dan ook slechts voor een beperkte groep consumenten weggelegd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in de eerste acht maanden van het lopende jaar 2022 het zoekvolume op het gebied van relaxstoelen met 10% is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Met de hoge inflatie, energiecrisis en economische onzekerheid is de consument duidelijk terughoudender geworden bij het doen van grote uitgaven.

Relaxstoelen prijsgevoelig

Onderstaand figuur toont de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal prijsgevoelige zoekopdrachten naar relaxstoelen. Prijsgevoelige zoekopdrachten bevatten woorden die gericht zijn op een gunstige prijs. Voorbeelden hiervan zijn de woorden aanbieding, outlet, goedkoop, sale, opruiming etc. Gesteld kan worden dat de consument steeds meer prijsgevoelig zoekt naar relaxstoelen. De procentuele groei van het aantal zoekopdrachten van relaxstoelen was aanvankelijk hoger dan dat van prijsgerichte zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen. Sinds maart 2021 ligt de procentuele groei van prijsgevoelige zoekopdrachten duidelijk boven die van het totaal aan gerelateerde zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen. Terwijl in het lopende jaar het zoekvolume van relaxstoelen nominaal afneemt, zien we nog altijd een nominale groei van prijsgevoelige zoekopdrachten op het gebied van relaxstoelen.

Tweedehands en Marktplaats

Als gevolg van de toegenomen prijsgevoeligheid neemt de belangstelling voor tweedehands relaxstoelen toe. Inmiddels wordt er meer dan 500 keer per maand een zoekopdracht uitgevoerd naar een tweedehands relaxstoel in de Google zoekmachine in Nederland. Dat tweedehands in trek is blijkt ook uit de ranglijst van meest gezochte merken, winkelformules en verkoopplatformen van relaxstoelen. Marktplaats is dit jaar van de vijfde naar de vierde plaats gestegen op de ranglijst.

Prominent stevig op de eerste plaats

In de top-10 van meest gezochte merken, winkelformules een verkoopplatformen hebben de afgelopen paar jaar flinke verschuivingen plaatsgevonden. Maar alle jaren staat Prominent stevig op de eerste plaats van de ranglijst.

Wil je actuele informatie over de oriƫntatie van de consument op relaxstoelen? Informatie over de marktverhoudingen en trends op het gebied van soorten relaxstoelen, ruimtes, woonstijlen, kleuren, materiaalsoorten, overige productkenmerken en opties? De ranglijst met de 59 meest gezochte merken, winkelformules en verkoopplatformen van relaxstoelen en de jaarlijkse verschuivingen? Je leest het in de Relaxstoelen Marktmonitor 2022 van marktdata.nl

Voor meer informatie: https://www.marktdata.nl/rapporten/Relaxstoelen-Marktmonitor-2022