De stand van de woonbranche economische barometer is in juni, na de dramatische daling in het begin van de corona crisis, wat opgekrabbeld. De barometer sloot de maand juni af met een stijging van ruim vier en een halve punt ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van -7,45. De meeste deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd verbeterden de afgelopen maand. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen verbeterde in juni. En de omzet van woonwinkels steeg ongekend sterk met ruim 19 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Alleen de deelindicator over de woningmarkt is de afgelopen maand gedaald.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand mei 2020 uitgekomen op 19,2. Daarmee is deze deelindicator de afgelopen maand met ruim 20 punten verbeterd. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in mei een stijging van de omzetwaarde van 19,2 procent ten opzichte van de voorgaande periode volgens het CBS. Het volume nam toe met 17,8 procent.

%

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten juni 2020

%

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten mei 2020

Consumentenvertrouwen in mei 2020

Consumentenvertrouwen in juni 2020

Consumentenvertrouwen
In juni zijn consumenten wat minder somber, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op -27, tegen -31 in mei. De koopbereidheid gaat van -17 naar -11. Consumenten zijn over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden een fractie positiever. Verder is hun oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden minder negatief en vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in mei.

Producentenvertrouwen
In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -25,1 in mei naar -15,1 in juni. In juni verbeterde het oordeel over de verwachte bedrijvigheid opnieuw zeer sterk. De ongekende verslechtering van dit oordeel in april is in twee maanden tijd grotendeels teniet gedaan. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden producenten echter iets negatiever.

Producentenvertrouwen mei 2020

Producentenvertrouwen juni 2020

Verkochte woningen in mei 2020

Woningmarkt
In mei 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.347 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is
6,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van april werden er in
mei 2,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de
woningmarkt staat op -6,9. Dat is de laagste stand van deze deelindicator in dit jaar tot nu toe.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.