Hoofdontwerper en mede-eigenaar van het Zuidafrikaanse meubelmerk Lemon Kevin Frankental is altijd op zoek naar een balans tussen decoratief en functioneel wanneer het gaat om een meubelontwerp. De moeite waard om geld aan uit te geven en gebruiksvriendelijk. De nieuwe Downing is een voorbeeld van zo’n meubel.

Voor deze sofa werkte hij samen met Yaniv Chen van Master Studio, een ontwerper die al lange tijd voor Lemon ontwerpt. Comfortabel en toch typisch Lemon is wat de Downing karakteriseert, aldus Frankental: “De afgelopen 10 jaar ben ik veel klinische sofa’s tegengekomen. Daarmee bedoel ik dat deze banken ontworpen zijn voor een zeer minimalistisch interieur. Maar niet voor een gastvrije ruimte. Natuurlijk is superstrak best mooi, maar waar voelen we ons echt thuis? In een comfortabele setting.”

Dit werd het uitgangspunt van het ontwerp voor Downing: beschaafd, elegant en toch vrolijk en goed zittend. Frankental: “Ik richt me op wat ik niet kan vinden in de markt en wat ik zelf graag thuis of op kantoor zou willen hebben staan. Er zijn meer mensen die er net zo over denken, dus zie ik dit als een gat in de markt.” Chen was een logische keuze om mee samen te werken: hij is in sommige opzichten een tegenpool van Frankental: “Kevin weet heel goed wat mensen willen. Ik zit af en toe teveel op een eiland wat dat betreft en dan wordt een ontwerp over the top. Hij zet me met de voeten op de grond en zorgt dat een ontwerp ook echt geproduceerd kan worden”, zo erkent Chen.

De twee keken naar wat ze zelf leuk vinden. Frankental: “Ik ben in de jaren 80 en 90 opgegroeid met een comfortabele bank waarop ik naar de televisie keek. Allesbehalve een strak ontworpen bank, nogmaals: die moeten er ook zijn maar niet in mijn huis. Comfort is wat ik me herinner en wat ik ook nu zoek. De pandemie heeft dit gevoel alleen maar versterkt want ik bracht veel tijd door op mijn bank terwijl ik door koffietafelboeken aan het bladeren was. Iedere dag viel er iets op aan mijn bank dat ik dacht: dat moet beter kunnen. De vulling, de diepte, de rondingen, de overgang tussen zitting en rugleuning. Ik begon een ideale sofa te tekenen en zo ontstond de Downing. Dit is wat ik denk dat niet alleen ik maar een hoop andere mensen ook willen als bank.”

Chen;s ontwerpproces begon met een kussen: “Ik keek naar een kussen en probeerde dit op te rekken en te vergroten tot een bank. Met een sterke maar speelse uitstraling.” Vervolgens keek het duo naar de structuur van het ontwerp: willen we hier op zitten? “Yaniv bedacht een sterk gestructureerd frame met hele losse jaren 80 kussens. Een prima combinatie! Een bank die zichzelf niet te serieus neemt en geschikt voor thuis en op kantoor, om lekker met de laptop in te gaan zitten”, aldus Frankental.

De Ashby koffietafel is ook nieuw (er was al een Ashby eettafel) en de Downing past daar goed bij. “Een mooie combinatie: het strakke marmer van het blad van de koffietafel en de floppy verenkussens van de Downing. Een goed contrast”, zo zegt Frankental. “Ook omdat marmer populair was in de jaren 70 en 80 en dus perfect past bij deze retro esthetiek.”

www.lemoncollection.co.za