Bijna 300 designopleidingen uit 59 landen hebben een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan The Lost Graduation Show, het expositie evenement met een selectie gemaakt door de Finse ontwerpster Anniina Koivu (foto) tijdens de “supersalone” (5 tot en met 10 september, Rho Fiera Milano).

Het doel en de ambitie van The Lost Graduation Show is om een podium te delen tijdens “supersalone,” gorganiseerd door de Salone del Mobile.Milano dat selecties bevat van Stefano Boeri, met designopleidingen van over de hele wereld, gezien het feit dat het tonen van afstudeerprojecten aan een grootpubliek vrijwel overal voor de jaargang 2020/2021 in het water is gevallen door de pandemie. Een primeur voor de Salone, deze grote afstudeershow, en naast alle mogelijke soorten meubelontwerpen zullen er ook designs te zien zien op het vlak van mobiliteit, medisch en sport design, onderzoek naar materialen en duurzaamheid. De uitdagingen van hedendaags design passeren de revue.

Deze show biedt opleidingen de kans om hun recent afgestudeerden (en dus ook indirect zichzelf) te promoten in de wereld van de industrie. Dit belooft een niet te missen evenement te worden in september, zo belooft de organisatie, met designtalent uit 5 continenten. Zowel voor professionals als het algemene publiek met belangstelling voor design is de “supersalone” een bezoek meer dan waard: “Een flinke dosis creatieve zuurstof na de lange winter van de pandemie”, aldus Stefano Boeri.

Marco Sabetta, General Manager van de Salone: “Uiteraard streven wij er naar om een de cultuur van design te verspreiden, te bewaken en te bevorderen. Daarom is het uitnodigen van scholen die de volgende generatie van designers voortbrengen die deze complexe wereld moeten gaan vormgeven en een betere toekomst voor ons allemaal gaan ontwerpen voor ons vanzelfsprekend. We zijn zeer trots dat we The Lost Generation Show mogen organiseren tijdens de “supersalone”. Hoe we gaan wonen, leven, werken, communiceren vanuit ons interieur komt allemaal aan bod.”

“De Salone bezoeken is ieder jaar een bron van energie en inspiratie”, zegt Anniina Koivu. “Nu, na 18 maanden blackout, kunnen we nauwelijks wachten om weer van start te gaan, om weer te produceren, om elkaar fysiek weer te ontmoeten en om plezier te maken. Ik weet zeker dat “supersalone” ons uit onze collectieve stand-by modus waarin we vegeteerden gaat halen met een kortsluiting. The Lost Graduation Show is een unieke gelegenheid om de draad weer op te pakken en met een frisse blik naar de urgente uitdagingen te kijken die design zou moeten proberen op te lossen. Hoe kunnen we dit beter doen dan aan de hand van het werk van pas afgestudeerden? Het mooiste is dat waar zij zich om bekommeren wereldwijd dezelfde thema’s zijn. Dus door iedereen bij elkaar te brengen in Milaan staat voor mij voor een soort wedergeboorte van de wereld.”

Naast de fysieke tentoonstelling zullen alle geselecteerde projecten te zien zijn op een digitaal platform – @thelostgraduationshow – om zo een nog groter publiek te bereiken en om ook direct in contact te treden met de jonge creatievelingen. Een ervaren jury zal ook awards gaan uitreiken aan de beste inzendingen per categorie.

Met The Lost Graduation Show wil “supersalone” de designopleidingen steunen voor hun werk in het opleiden en klaarstomen van aanstormend designtalent. De deelnemers zullen uitgedaagd worden om na te deneken over wie ze zijn als designer en hoe ze hun eigen plek in de wereld van design gaan vinden. Een complexe maar stimulerende wereld met vele uitdagingen, dilemma’s en verantwoordelijkheden waarvoor een alomvattende blik op de wereld vereist is.

Meer info over deelname: info@thelostgraduationshow.com